Search
Close this search box.

Onderborden

Zoals je ongetwijfeld weet zijn er in Nederland veel verkeersborden die je zult moeten kennen voordat je het theorie-examen aanvraagt. Vooral in het begin kan dit zeer overweldigend blijken, maar hoe meer je oefent hiermee, hoe sneller je de kennis krijgt. Wat het even iets anders maakt, is het gebruik van onderborden. Wat deze namelijk aangeven is een toevoeging of een afwijking van de betekenis van het verkeersbord, en ook bij verkeerslichten. 

Klinkt dit verwarrend? Laten we even goed hiernaar kijken.

De functie van een onderbord verkeersbord en verkeerslichten

Een onderbord waarschuwt jou voor een uitzondering, iets is even net wat anders aan het bord of verkeerslicht dan de originele betekenis. Het kan zoiets betekenen als “over 100 meter veranderd dit in..” of “de regels van dit bord gelden voor iedereen behalve voor …”

Zolang je bekend bent met de betekenis van het verkeersbord hoef je vaak niet de verschillende soorten onderborden uit je hoofd te kennen. Het is behoorlijk voor de hand liggend, zolang je de verkeersborden theorie kent. Dit kun je hier bij Snelslagen ook goed oefenen. En dat is wel zo belangrijk. 

Het opschrift op het onderbord verkeersbord is duidelijk genoeg om aan de deelnemers in het verkeer duidelijk te maken wat er wordt gevraagd, zolang de deelnemers het verkeersbord kennen.

Door de verkeersborden theorie onder de knie te hebben kun je een onderbord direct begrijpen en de juiste handelingen maken in het verkeer.

Verkeersbord met onderbord

Je herkent een onderbord aan het grijs/ witte achtergrond met zwarte letters en cijfers. Het is zeer belangrijk dat je altijd het onderbord leest. Deze kan namelijk bedoeld zijn voor specifieke categorieën op de weg worden uitgesloten van het gebruik van de weg, of juist gebruikers die wel gebruik mogen maken van de weg.

Een onderbord op zichzelf heeft geen betekenis, en voegt alleen geen enkele waarde toe aan de verkeerssituatie. Meestal gevonden aan de onderkant van een verkeersbord, laat het een text, afbeelding of symbool zien als toevoeging van het verkeersbord.

Voorbeelden onderbord verkeersbord

Er zijn verschillende betekenissen mogelijk.

Een onderbord kan bijvoorbeeld een type verkeersdeelnemers uitsluiten van het bord, of een tijdstip in de dag. Bij verkeerslichten kan er ook een onderbord voorkomen, wat meestal betekent dat de lichten niet van toepassing zijn op de verkeersdeelnemers op het onderbord.

Een onderbord pijl geeft aan voor welke richting het verkeersbord geldt. Soms kom je nou eenmaal in verkeerssituaties terecht waarbij het niet helemaal duidelijk is, een onderbord geeft hier dan verduidelijking.

Om kort te sluiten; kom je een verkeersbord met onderbord tegen, moet je direct de aanwijzingen volgen van het onderbord. Dit geld voor voetgangers als mede bestuurders van scooter, bromfiets, fiets, motor, bus en auto.

Meer verkeersborden:

Picture of Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!