Search
Close this search box.

Haaientanden

Het is je ongetwijfeld wel eens opgevallen, grote witte driehoeken die op de weg geschilderd zijn, de zogenaamde haaientanden. Deze worden zo genoemd omdat ze lijken op een rij haaientanden.

De grote driehoeken zijn voorrangsdriehoeken, en voor het behalen van het theorie-examen zul je hun functie goed moeten begrijpen. Dit zodat je in de praktijk de juiste handelingen kunt verrichten wanneer je haaientanden tegenkomt.

Verkeersregels haaientanden

Haaientanden kom je tegen op het wegdek als witgeschilderde driehoeken, die erg lijken op een driehoekig voorrangsbord. De verkeersregels voor deze voorrangsdriehoeken op het wegdek, dien je te onthouden voor veilige deelname aan het verkeer.

De betekenis van haaientanden op de weg is “verleen voorrang aan bestuurders op de kruisende weg”, net zoals bij het driehoekig voorrangsbord: het bord b6. Dit geldt niet voor voetgangers, alleen maar voor bestuurders. Je komt deze haaientanden vaak tegen bij kruispunten. Vooral wanneer verkeerslichten ineens uit zouden vallen, geven de haaientanden aan wat je moet doen. Bestuurders die deze tegenkomen moeten dan voorrang verlenen aan het verkeer op de kruisende weg, wat ook een fietspad zou kunnen zijn. Haaientanden gelden namelijk voor alle bestuurders, dus ook voor fietsers.

Wanneer je haaientanden tegenkomt hoef je officieel niet te stoppen, er is namelijk geen stopstreep. Het is een waarschuwing dat je voorrang moet verlenen aan andere bestuurders. Maar als er geen ander verkeer aankomt, mag je direct doorrijden. Toch wordt er wel aangeraden om te stoppen bij het zien van haaientanden, verkeer kan namelijk ineens aan komen rijden.

Haaientanden zonder bord

Vaak worden de haaientanden toegepast samen met het haaientand bord, ook wel het voorrangsbord b6 genoemd. Je kan echter de haaientanden ook zonder bord tegenkomen. Dit maakt niets uit voor de betekenis van de haaientanden. Bestuurders moeten ook hier voorrang verlenen aan al het verkeer op de kruisende weg. Houd er altijd rekening mee dat dit ook een fietspad kan zijn, dus dat je fietsers van rechts voorrang verleent.

Haaientanden in het verkeer leren

Het is belangrijk dat je goed voorbereid naar het theorie-examen gaat, en de verschillende voorrangsregels kent. Snelslagen.nl heeft trainingen en een theorieboek waar je voldoende kunt oefenen voor het CBR-theorie-examen. Op het platform van Snelslagen vind je meer dan 1000 vragen, waaronder ook de verschillende voorrang vragen. Door voldoende te oefenen kun je er zeker van zijn dat je in één keer slaagt voor het theorie-examen. En direct door kunt naar het praktijkgedeelte om het rijbewijs te halen!

Gerelateerd:

Picture of Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!