Zoek
Sluit dit zoekvak.

Militaire colonne

Een van de onderdelen van het theorie-examen is het herkennen van bijzonder verkeer. Hierbij kun je denken aan ambulances en politie, maar ook een militaire colonne valt onder bijzonder verkeer. Je zult de verschillende militaire colonne verkeersregels moeten kennen, en ook het herkennen van de colonne is zeer belangrijk. Er gelden namelijk andere voorrangsregels voor een militaire colonne.

Een militaire colonne herkennen

Zoals de naam het aangeeft, gaat het hier om militaire voertuigen. Maar alleen maar militaire voertuigen maakt dit nog geen colonne. Bepalend is namelijk de militaire colonne vlaggen en speciale kappen over de lampen. Zo moet het eerste voertuig van de militaire colonne aan de voorkant aan beide zijde een blauwe vlag hebben, en een blauwe kap over de rechterkoplamp. 

Alle voertuigen hierachter hebben een blauwe vlag aan de rechterkant, en een blauwe kap over de rechterkoplamp. Je herkent het laatste voertuig militaire colonne aan een groene vlag aan de rechter voorkant, en een groene kap over de rechterkoplamp. Alle voertuigen dragen dim- of groot licht.

Samengevat:

  • Het eerste voertuig heeft twee blauwe vlaggen aan de voorkant
  • Alle voertuigen hebben een rechterkoplamp met blauw licht
  • Alle voertuigen hebben hun verlichting aan
  • Alle voertuigen hebben aan de rechter voorkant één blauwe vlag
  • Het laatste voertuig heeft aan de rechter voorkant een groene vlag en een rechterkoplamp met groen licht

Militaire colonne voorrangsregels

Wanneer heeft een militaire colonne voorrang? Wanneer je een militaire colonne tegenkomt op een kruispunt of gelijkwaardig kruispunt mag je deze niet doorsteken wanneer het eerste voertuig de weg op is. Ook al is het stoplicht op groen voor jou, je zult moeten wachten totdat de gehele colonne voorbij is. Een trucje om dit te onthouden is dat je moet wachten tot het voertuig met de groene vlag voorbij komt.

Ook als voetganger dien je voorrang te verlenen aan een militaire colonne. Dus goed uitkijken voordat je een zebrapad opgaat. Mocht je toch een militaire colonne doorkruisen staat je een behoorlijke boete te wachten. Een militaire colonne wordt ook vaak begeleid door de marechaussee dus je komt er niet weg mee.

Er is een uitzondering, bij een afbuigende voorrangsweg moet een militaire colonne stoppen. 

Samengevat:

  • Zodra het eerste voertuig militaire colonne een verkeerslicht is gepasseerd treed de hele stoet als een voertuig en hoeven deze niet te stoppen, ook als het licht op rood springt. 
  • Je mag een militaire colonne nooit doorkruisen
  • Mocht je per ongeluk toch tussen een militaire colonne zijn terecht gekomen dan moet je stoppen wanneer het licht op rood springt. 
  • Een militaire colonne hoeft (als het eerste voertuig is gepasseerd) voorrang op voetgangers die een oversteekplaats willen gebruiken.
  • Wanneer de militaire colonne wordt begeleid door de koninklijke marechaussee moet het overige verkeer de aanwijzingen hiervan opvolgen.
 

Wanneer mag je een militaire colonne onderbreken?

Je mag dus nooit een militaire colonne doorkruisen als het eerste voertuig militaire colonne al voorbij is. Doe je dit wel, dan kun je hier een boete voor krijgen.

Picture of Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!