Voorrangsregels

Een van de moeilijkste onderdelen van het CBR theorie examen is de verschillende voorrangsregels. Dit komt omdat je verschillende situaties, en voor verschillende weggebruikers moet kunnen beslissen wanneer deze voorrang hebben op jou.En je zult dit heel erg goed moeten weten, want in het echt kunnen er ongelukken door veroorzaakt worden wanneer je de verkeerde beslissing maakt.

Wanneer heb je voorrang van rechts?

Vooral in het begin zul je erg moeten wennen wanneer je voorrang van rechts hebt. Dit geeft soms een onduidelijke situatie, wanneer heb je nou voorrang van rechts? Eigenlijk is het heel simpel; Kom je een kruispunt tegen met één of meerdere openbare wegen waar er geen duidelijke aanduiding is (verkeersborden of haaientanden) dan geldt altijd de voorrang aan rechts regel. 

Dit is voor alle bestuurders die ten opzichte van jou van rechts komen, en geldt ook voor fietsers en bromfietsers.

Voorrang regels

Wanneer je net start met het oefenen voor het theorie-examen zijn de voorrangsregels erg belangrijk om meer tijd aan te spenderen. Zo leer je dat een voetganger op een zebrapad altijd voorrang krijgt wanneer deze zich al op het zebrapad bevindt. 

De voorrangsregels zijn van toepassing op wegsituaties waar haaientanden of voorrangsborden geplaatst zijn. Kom je uit een zijweg? Dan moet je voorrang verlenen aan het verkeer op de hoofdweg. Kom je op een kruispunt zonder enige voorrangsborden, verkeerslichten of haaientanden? Dan hebben alle bestuurders van rechts voorrang. Dit geld overigens ook voor woonerven.

Naast zebrapad voorrangsregels, zijn er ook regels voor verschillende vervoersmiddelen, denk maar aan de voorrangsregels tram. Heeft een tram altijd voorrang op het verkeer? En hoe zit dat voor een fietser op de weg?

Voorrangsregels tram:

Een tram heeft altijd voorrang, ongeacht van welke kant dat deze komt (links of rechts) tenzij er voorrangsborden of verkeerslichten zijn die anders aangeven. Ook wanneer een tram afslaat heeft deze voorrang. Ook al ben jij het “rechtdoor op dezelfde weg” verkeer. 

Wanneer jij je op een rotonde bevindt en een tram wil deze verlaten, zul je deze ook altijd voorrang moeten verlenen, tenzij verkeerslichten dit anders regelen.

Voorrangsregels fietsers:

Het grote verschil tussen fietsers en voetgangers is dat de fietser volgens de wet ook een bestuurder is. Fietsers en voetgangers zijn overigens volgens de wet beschermd als zijnde “zwakke verkeersdeelnemers”. Dit betekent dat bij een ongeluk met een auto, deze bijna altijd de schuld krijgt. 

Op kruispunten met een doorlopend fietspad heeft de fietser altijd voorrang, zelfs wanneer jij van rechts komt. 

Voorrangsvoertuigen

Voorrangsvoertuigen met blauwe zwaailichten en een meertonige sirene, moet je altijd voor laten gaan. Dit zijn meestal voertuigen van de politie, brandweer of ambulance. Hoor je de sirene, kijk dan waar het voertuig vandaan komt en waar het naartoe moet. Als het voertuig jouw rijbaan volgt of kruist, zorg er dan voor dat je op een veilige manier ruimte maakt voor hem. 

Een militaire colonne / rouwstoet mag je niet doorbreken. Pas als het laatste voertuig gepasseerd is, mag je doorrijden. Een militaire colonne / rouwstoet mag wél doorbroken worden wanneer je op een voorrangsweg rijdt.

Heeft rechtdoorgaand verkeer altijd voorrang?

Je hebt vast al gehoord van de term rechtdoorgaand verkeer op dezelfde weg. Wat betekent dit precies?

Deze regel geldt voor gelijkwaardige kruispunten, en is van toepassing op alle weggebruikers, ook voetgangers. Sla jij rechts af? Dan moet je voorrang verlenen aan alle weggebruikers die rechtdoor gaan.

Voorrangsregels leren

Je ziet het, er zijn een hoop voorrangsregels die je moet kennen voordat je start met het theorie-examen. Bij snelslagen.nl kun je voldoende oefenen, het platform heeft autotheorie proefexamens met meer dan 1000 vragen waar de voorrangsregels voldoende in voorkomen.

Hoe meer je oefent, hoe groter de kans dat je in een keer slaagt voor het theorie-examen!

Gerelateerd:

Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!