Zoek
Sluit dit zoekvak.

Matrixborden

Je hebt ze vast al wel eens gezien op de weg, de digitale borden die verschillende verkeersregels kunnen aangeven, de matrixborden. Ze komen niet zo vaak voor als verkeersborden, maar hebben wel dezelfde betekenis. Je zou het ook matrixborden live kunnen noemen, de meldingen worden aangepast aan de hand van de verkeerssituatie. Denk maar aan het naderen van een file, wanneer er op de matrixborden snelheid wordt aangegeven. 

Matrixborden betekenis op de snelweg

Je komt matrixborden voornamelijk op de snelweg tegen, vaak samen met een verkeersbord. Denk maar weer aan de file. Je kunt een verkeersbord tegenkomen met een maximale toegestane snelheid bijvoorbeeld 100 km per uur. Waar de matrixborden live aangeven wanneer het drukker wordt en de snelheid moet worden aangepast naar bijvoorbeeld 80 km per uur.

Bij het tegenkomen van een matrixbord en een verkeersbord, zul je altijd de laagste kilometer per uur moeten aanhouden. Matrixborden zijn er om de veiligheid op de weg te waarborgen. De snelheid die wordt aangegeven op een matrix bord is geen advies snelheid. Je moet je aan de getoonde maximale snelheid houden. Houd hier altijd rekening mee, want er wordt doorgaans verkeerscontroles uitgevoerd, en een boete heb je zo.

Matrixborden snelheid (waarschuwing)

Matrixborden laten niet alleen maar een toegestane snelheid zien, ook kun je een matrixbord witte pijl, groene pijl of rood kruis tegen komen. 

Een groene pijl of aangegeven snelheid betekent dat je de rijbaan mag gebruiken. Wanneer je een rood kruis ziet op een matrixbord dan geeft dit aan dat de rijstrook gesloten is, vanaf het rode kruis. Vaak zie je hiervoor een waarschuwing door middel van meerdere keren een matrixbord witte pijl. Er wordt altijd aangeraden om de gehele rijbaan te gebruiken voordat je invoegt, dit voor de doorstroming van het verkeer.

De betekenis van de verschillende symbolen zijn makkelijk te begrijpen wanneer je de verkeersborden goed hebt bestudeerd. De matrixborden gebruiken namelijk dezelfde symbolen als verkeersborden. Je kunt hier verkeersborden oefenen bij snelslagen.nl en ervoor zorgen dat je alle verkeersborden onder de knie hebt, en direct het auto theorie-examen kunt halen. 

Hoe sneller je het theorie-examen haalt, hoe eerder je de weg op kunt! Het kennen van alle verkeersborden zorgt ervoor dat je ook de matrixborden zult herkennen, en altijd juist kunt handelen.

Meer over borden:

Picture of Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!