6726 rijscholen & 39.292 reviews

Iedereen is wel eens nerveus om een examen af te leggen, of te spreken in het openbaar. Dit is heel erg normaal, het is een angst dat je gaat mislukken in de taak die je voor je hebt. Voor sommige mensen is de angst zodanig groot dat ze er ziek van worden, en er van wakker liggen. Zwetende handen, stotteren, duizelig voelen, een constant angstig gevoel dat je zult falen.

Bij het afleggen van een rijexamen worden de meeste mensen heel erg zenuwachtig. Je bent absoluut niet de enige die dit voelt. 

Gelukkig zijn er manieren om de angst te verminderen door je goed voor te bereiden. Want dat is de belangrijkste tip, hoe beter je bent voorbereid, hoe minder nerveus je zult zijn. 

Om je goed voor te bereiden is het belangrijk eerst te weten of je echt faalangst hebt, of gewoon plankenkoorts. Wanneer je vaker last hebt van een nerveus gevoel voor een examen bijvoorbeeld, of spreken in het openbaar, kun je dit een soort plankenkoorts noemen. Dit is heel erg normaal, zelfs de meest succesvolle mensen hebben last van nervositeit voordat ze moeten presteren. Denk maar aan de zangeres Adele, die altijd zeer nerveus wordt voordat ze op moet treden. Of de cabaretier Javier de Guzman. Je ziet, je bent absoluut niet de enige. 

Faalangst auto examen

Zenuwachtig zijn om de weg op te gaan voor een examen is ook heel erg normaal. Het is tenslotte een hele nieuwe wereld vol met regels en voorschriften die je allemaal moet kennen. Wanneer je jezelf goed voorbereid door alle verkeersregels en bijzondere handelingen de baas te zijn, voel je jezelf direct beter.

Toch zijn er een aantal die zo’n last krijgen van faalangst examen auto dat ze volledig blokkeren en dicht klappen. Mocht jij hier last van hebben, dan kun je kiezen voor het speciale faalangst examen CBR. Dit is aangeboden door het CBR en zo ingericht dat de examinator weet hoe hij jou beter op je gemak kunt laten voelen.

Faalangst examen CBR

Bij een faalangst examen CBR krijg je meer tijd voor het examen. Normaliter duurt een rijexamen 35 minuten, en ook bij het faalangst examen auto is de totale tijd van het examen 35 minuten. Maar je spendeert in totaal 80 minuten samen met de examinator waardoor je een goede kans van slagen krijgt. Ook heb je de mogelijkheid voor een time-out als je de zenuwen even niet de baas kunt. Vaak helpt het idee van deze optie al genoeg om de zenuwen weg te houden.

Weet wel dat het faalangst examen CBR duurder is (165 euro) dan het reguliere examen (120 euro). Het faalangst rijexamen slagingspercentage is dan ook hoger. Bij het reguliere examen is dit 49 %, bij het faalangst examen CBR is het rond de 56 %.

Tips tegen faalangst rijexamen

Hoe kun jij je goed voorbereiden voor het rijexamen, en zorgen dat de zenuwen minder worden?

Wij vinden de volgende tips tegen faalangst rijexamen erg effectief:

  • Zoals al gezegd is het goed voorbereiden extreem belangrijk om de zenuwen de baas te worden.
  • Verder kun je kiezen voor een tussentijdse toets, dit wordt afgenomen met een examinator en jouw rijschool instructeur. Dit is een hele goede manier om te zien waar jij nog aan moet werken, de examinator zal je na afloop tips geven waar aan te werken. Houd er wel rekening mee dat de kosten hetzelfde zijn als een examen.
  • Laat het idee los dat je alles goed moet doen en de perfecte chauffeur moet zijn. Iedereen maakt fouten, en dat is ok. Wat belangrijk is, is dat je de fouten oplost. Dat je kunt laten zien dat je het inzicht hebt om dit te doen op een veilige manier.

 

Geef het aan bij jouw rijschool dat je extreem nerveus bent. Vaak zijn er instructeurs die zich hebben gespecialiseerd in het begeleiden van studenten die erg last hebben van de zenuwen.

Door eerlijk te zijn met de instructeur, en jezelf, je voor te bereiden, en eventueel een tussentijdse toets te doen verhoog je de kans op een succesvol slagen van het auto rijexamen.