Zoek
Sluit dit zoekvak.

Maximum snelheid

Deze matrix borden geven een maximum snelheid aan. Er zijn twee manieren om snelheid aan te geven, maximumsnelheid en een adviessnelheid. Maximumsnelheid (Verkeersbord A1 en Verkeersbord A3) betekent dat je niet harder mag rijden dan er op het bord wordt aangegeven. Een adviessnelheid aangegeven door Verkeersbord A4 is geen maximumsnelheid. Je bent niet verplicht om onder de aangegeven snelheid te blijven. Vaak is het wel veiliger om de adviessnelheid op te volgen, het staat er niet voor niets.

Elektronische snelheidsborden

Boven sommige wegen (meestal snelwegen) zijn elektronische/matrix borden geplaatst. Soms geeft het elektronische verkeersbord een lagere snelheid aan dan op het Verkeersbord A1. In dit geval moet je de snelheid aanhouden welke het elektronische bord aangeeft, want het bord met de laagste snelheid is leidend.

Maximumsnelheid in Nederland

Buiten de bebouwde kom

  • Andere snelheid waarbij het maximum is aangegeven met het Verkeersbord A1;
  • 100 km/u autoweg aangegeven met het Verkeersbord G3;
  • 130 km/u autosnelweg;
  • 80 km/u buiten de bebouwde kom.
 

Binnen de bebouwde kom

  • Andere snelheid waarbij het maximum is aangegeven met het Verkeersbord A1;
  • 30 km/u in een 30 km/u zone, aangegeven met een zone bord;
  • 50 km/u binnen de bebouwde kom;
  • 15 km/u binnen een erf, te herkennen aan het Verkeersbord G5.

Maximumsnelheid aanhanger/caravan

Op een autosnelweg mag je niet harder dan 90 km/u rijden met een caravan. Als je binnen de bebouwde kom met een aanhanger of caravan rijdt, gelden dezelfde maximum snelheden als normaal. Buiten de bebouwde kom mag je maximaal 80 km/u rijden. Als de toegestane maximum massa van de aanhanger/caravan niet meer is dan 3.500 kg, dan mag je op autowegen en autosnelwegen maximaal 90 km/u.

Maximumsnelheid brommobielen

Een brommobiel of een gehandicaptenvoertuig met een motor, mag zowel binnen als buiten de bebouwde kom 45 km/u rijden op de rijbaan. Een brommobiel of een gehandicaptenvoertuig mag niet rijden op een autoweg of autosnelweg. Lees hier alles over de snelheid en scooters.

Minimumsnelheid voertuigen op de autoweg of snelweg

Het gebruik van de autoweg is alleen toegestaan voor bestuurders van een motorvoertuig waarmee een snelheid van tenminste 50 km/u mag en kan worden gereden. Dat wordt ook wel de constructiesnelheid genoemd. Op autosnelwegen is de minimumconstructiesnelheid voor motorvoertuigen 60 km/u.

30 km/u-zone

In veel drukke gebieden binnen de bebouwde kom, vind je een 30 km/u-zone. Bijvoorbeeld in een woonwijk met veel voetgangers, spelende kinderen en fietsers. In een 30 km/u-zone is de maximumsnelheid 30 km per uur. Bij het begin van de 30 km/u-zone kom je een zonebord tegen. Het einde van de 30 km/u-zone herken je aan een einde-zonebord.

Picture of Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!