Search
Close this search box.

Reactiesnelheid berekenen

Een term die je vaak tegenkomt bij het voorbereiden voor het theorie-examen is reactiesnelheid. Wat houdt dit precies in, en waarom is het zo belangrijk in het verkeer? 

Reactiesnelheid theorie

Wanneer je deelneemt aan het verkeer is het uitermate belangrijk dat je dit op een veilige manier kunt doen. Soms moet je in milliseconden namelijk kunnen beslissen wat de juiste handeling zal zijn. Denk maar aan een auto die ineens op de rem gaat staan, of een voetganger die zonder waarschuwing de weg op gaat. 

Wanneer we de categorie gevaarherkenning doorlopen op het CBR theorie examen hebben we voor elke vraag maar liefst 8 seconden om het juiste antwoord te geven. In realiteit krijg je vaak veel minder tijd om te reageren op een situatie. Dit wordt de reactiesnelheid genoemd en de reactiesnelheid berekenen formule is een belangrijke stof op het theorie-examen wat je moet kennen. De reactiesnelheid is de seconden die je nodig hebt tussen het gevaar zien, en op de rem te trappen. Het aantal meters tussen het zien van het gevaar en stil komen te staan noemen ze de reactieafstand.

Reactietijd berekenen

De snelheid is erg belangrijk om mee te nemen omdat het bekend is dat hoe sneller je rijd, hoe minder tijd je daadwerkelijk hebt om te reageren. Wanneer je 30 km per uur rijd, heb je een veel beter overzicht dat wanneer je op de snelweg 100 km per uur rijd.

Er is een reactiesnelheid berekenen formule. Vaak wordt dit verward met de remafstand waar ook een formule voor is. 

Reactiesnelheid berekenen auto

De reactiesnelheid berekenen gebeurt door de snelheid op dat moment door 10 te delen en vervolgens met 3 te vermenigvuldigen. Het antwoordt is de afstand in meters welke er aangehouden moet worden om veilig op tijd tot stilstand te komen. Dat is de reactiesnelheid berekenen formule en is dus niet moeilijk te onthouden.

De reactiesnelheid voorspellen is soms moeilijk, omdat dit per persoon verschillend is. Hoe beter je beoefend bent, hoe sneller jouw reactiesnelheid zal zijn. Dit verklaart ook waarom het zo gevaarlijk is om te telefoneren achter het stuur, of het gebruik van alcohol/ drugs. Dit zal namelijk allemaal de reactietijd vergroten.

Door voldoende te oefenen voor het theorie-examen en alle gevaarherkenning vragen goed te doorlopen kun je al starten om jezelf goed voor te bereiden. Bij Snelslagen.nl kun je starten jezelf bekend te maken met de diverse soorten verkeerssituaties die gevaar kunnen opleveren. Wanneer je dit goed doet, kun je vaak al in een keer slagen voor het CBR theorie examen, waardoor je direct de weg op kunt om te oefenen voor het praktijkexamen.

Meer over dit onderwerp:

Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!