Zoek
Sluit dit zoekvak.

Besluit alcohol drugs en geneesmiddelen in het verkeer

Bepaalde medicijnen kunnen het rijgedrag beïnvloeden. Bepaalde omstandigheden kunnen je beïnvloeden als bestuurder. Als je bijvoorbeeld erg moe bent, zal je reactievermogen achteruit gaan. Dit kan erg gevaarlijk zijn. Als je een lange rit maakt, probeer dan ook regelmatig te stoppen. Naast moeheid kunnen alcohol en medicijnen ook je rijstijl beïnvloeden. 

Om deze reden zijn er regels omtrent het gebruik van alcohol en medicijnen als je deelneemt aan het verkeer. Hieronder staan de diverse regel uitgelegd. Het is, behalve dat je zelf (teveel) alcohol of drugs nuttigt, ook verboden om als bestuurder iemand anders te laten rijden waarvan je weet dat hij of zij (teveel) alcohol of drugs heeft genuttigd.

Alcohol in het verkeer

In principe is het beste om helemaal geen alcohol te drinken als je deelneemt in het verkeer. Voor een bestuurder die nog geen vijf jaar zijn rijbewijs heeft, is het maximale alcoholpercentage 0,2 promille. Bij iemand die langer dan vijf jaar zijn rijbewijs heeft, is dit 0,5 promille. Om 1 glas alcoholhoudende drank af te breken, heeft je lichaam ongeveer 1,5 uur nodig.

Fabeltjes zoals extra eten, veel fris/water drinken of frisse lucht zorgen er niet voor dat het alcoholpercentage afneemt in je lichaam. Wat wel waar is, is dat elk standaardglas alcohol evenveel alcohol bevat. Een standaardglas wijn of sterke drank, bevat evenveel alcohol als een standaardglas bier.

Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (EMA)

De Educatieve Maatregel Alcohol en Verkeer (EMA) is een tweedaagse cursus over de risico’s van alcoholgebruik in het verkeer. Wanneer er sprake is van een alcoholpromillage tussen de 1,0 en 1,8 promille (435 µg/l)-785 µg/l), is een betreffende bestuurder verplicht de EMA cursus te volgen. Voor beginnende bestuurders en bestuurders die al een EMA-cursus hebben moeten volgen, geldt een promillage van 0,8 tot 1,3 (345 µg/l-570 µg/l). Tot slot geldt dat de EMA kan worden opgelegd aan bestuurders die op het politiebureau geweigerd hebben om mee te werken aan de ademanalyse, of indien er sprake is geweest van twee aanhoudingen met lagere promillages. 

De cursus is verplicht en bij weigering wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Docenten van instellingen voor verslavingszorg verzorgen de cursus. Het CBR krijgt na succesvol verloop van de cursus een bericht. Hiermee wordt de procedure beëindigd en het rijbewijs blijft geldig. Indien cursisten niet of onvoldoende hebben deelgenomen aan de cursus, wordt het rijbewijs ongeldig verklaard. Kijk voor meer informatie over de EMA cursus op de website van het CBR.

Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer (LEMA)

Voor beginnende bestuurders die zijn aangehouden met een alcoholpromillage van 0,5 tot 0,8 (220 tot 350 ug/l) en voor ervaren bestuurders die zijn aangehouden met een alcoholpromillage van 0,8 tot 1,0 (350 tot 435 ug/l) is er de Lichte Educatieve Maatregel Alcohol en verkeer, oftewel de LEMA. Deze cursus duurt 2 ochtenden of 2 middagen en is, zoals de naam het al zegt, een enigszins minder-intensieve versie van de EMA. Kijk voor meer informatie over de LEMA cursus op de website van het CBR.

Drugs in het verkeer

Drugsgebruik in combinatie met verkeersdeelname is absoluut niet toegestaan.

Medicijnen in het verkeer

Bij een overtreding krijg je meestal een verkeersboete. Op de verpakking van verkeersgevaarlijke medicijnen staat altijd een gele sticker met daarop dat deze medicijnen de rijvaardigheid kunnen beïnvloeden. Als je deze medicijnen gebruikt, wordt het sterk afgeraden om de weg op te gaan. Als niet duidelijk op de verpakking staat of de medicijnen jouw rijvaardigheid beïnvloeden, raadpleeg dan de huisarts. Volgens de wet is het verboden om een voertuig te besturen onder invloed van een stof die de rijvaardigheid beïnvloed. 

In de wet staat daarover: “Het is eenieder verboden een voertuig te besturen of als bestuurder te doen besturen, terwijl hij verkeert onder zodanige invloed van een stof, waarvan hij weet of redelijkerwijs moet weten, dat het gebruik daarvan – al dan niet in combinatie met het gebruik van een andere stof – de rijvaardigheid kan verminderen, dat hij niet tot behoorlijk besturen in staat moet worden geacht.”

Overtredingen en misdrijven in het verkeer

Een strafbaar feit pleeg je als je de wet overtreedt. Een strafbaar feit heb je in twee vormen: overtreding en een misdrijf. Bij een overtreding krijg je meestal alleen een boete. Misdrijven zijn erge strafbare overtredingen welke leiden tot strafvervolging. Voorbeelden overtreding: te hard rijden, door rood licht rijden, verkeerd parkeren of een stopbord negeren. Voorbeelden misdrijf: Rijden onder invloed van alcohol of drugs, joyriding, geweld in het verkeer of wegrijden bij een ongeluk.

Meer over dit onderwerp:

Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!