Search
Close this search box.

Rijbewijs BE

Voor het besturen van een aanhangwagen of caravan moet je in het bezit zijn van een Rijbewijs BE. 

Rijbewijs E achter B (aanhangwagen/caravan)

Als je aanhangers of caravans wilt voortbewegen waarbij (1) de toegestane maximale massa meer dan 750 kilogram is of waarbij (2) het totale gewicht (auto + aanhanger/caravan) meer is dan 3500 kg is, moet je een rijbewijs E achter B hebben. Stel: een aanhanger (meer over trekhaken en het trekgewicht auto hier) heeft een maximaal toegestane massa van 750 kilo. Als de aanhanger leeg 150 kilo weegt, dan mag er nog 600 kilogram aan lading bij (laadvermogen). 

Het gaat in dit geval dus niet om het daadwerkelijke gewicht. Je mag dus wel een aanhanger of caravan trekken met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kilogram, zolang het totale gewicht van de auto en de aanhanger of caravan, maar niet meer is dan 3500 kilo. Als dat het geval is, heb je dus het BE rijbewijs nodig, waarbij je een aanhanger mag trekken die niet zwaarder is dan 3500 kilo. 

Er is sinds 2013 ook een nieuwe categorie, namelijk B+ code 96. Met dit rijbewijs kan je minder gewicht vervoeren dan met BE. Met een rijbewijs B+ code 96 mag je een aanhangwagen vervoeren met een maximum gewicht van meer dan 750 kg, mits het voertuig en de aanhangwagen samen niet meer dan 4250 kg wegen.

Andere rijbewijzen:

Picture of Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!