Tegenwoordig zijn er heel wat verschillende rijbewijzen die je kunt halen, zoals een A rijbewijs. Dit is natuurlijk ideaal als je op meerdere voertuigen wilt gaan rijden. Toch kan het lastig zijn om te achterhalen wat voor rijbewijs je precies moet hebben.
De meeste mensen weten dat een rijbewijs A een motorrijbewijs is. Het ligt toch wat gecompliceerder dan gewoon een motorrijbewijs halen. Hieronder staat alle informatie over het A rijbewijs wat je moet weten. Ze weet je direct of het wat voor jou is.
Wat is een rijbewijs A? Kort uitgelegd is het inderdaad gewoon een motorrijbewijs. Je hebt wel verschillende categorieën voor een motorrijbewijs. Daarnaast is een AM-rijbewijs geen motorrijbewijs. Deze geldt weer voor een ander voertuig. De volgende rijbewijzen in de A categorie zijn er:
Het is dus belangrijk om te weten welk rijbewijs je voor welk voertuig nodig hebt. Zo voorkom je dat je op het verkeerde voertuig rijdt.
De A rijbewijs leeftijd is 21. Het motor rijbewijs A mag je halen vanaf dat je 21 jaar oud bent, omdat dit in de wet beschreven staat. Rijbewijs A is de zwaarste categorie om je rijbewijs in te halen. De meeste mensen wachten dan ook tot ze 24 zijn om dit rijbewijs te gaan halen. Anders mag je niet op alle type motoren rijden.
Wanneer je 24 bent geweest, zal dit niet aan de orde zijn. Dan kun je direct op elk type motor rijden. Je mag dus op de volgende motoren rijden:
Aantekening code 80
Zoals hierboven beschreven mag je onder je 24ste nog niet op een zware motor rijden. Daarom krijg je een aantekening op je rijbewijs. Zodra je oud genoeg bent, zal deze aantekening van je rijbewijs verdwijnen of wanneer je minimaal 2 jaar je motor rijbewijs hebt.
Er zal dan op je rijbewijs code 80 komen te staan. Je hebt dan een rijbewijs A code 80. Deze code betekent niets ergs. Alleen dat je nog niet op de aller zwaarste motor mag rijden die er is. Met een code 80 rijbewijs mag je op de volgende voertuigen rijden:
Je kunt ook voor het rijbewijs A1 gaan. Dit examen mag je al halen vanaf dat je 18 jaar bent. Je hoeft dus niet te wachten tot je 21 bent. De categorie rijbewijs A voor een A1 motor geldt eigenlijk gewoon dat je op een lichte motor mag rijden. Je mag dus niet op de zware of middenklasse motor rijden.
Welk voertuig valt onder categorie A? Een motor natuurlijk! Het maakt dan niet uit op welke soort motor je rijdt. Bij een categorie A1 rijbewijs zit dit net iets anders. Dan mag je de volgende motoren besturen:
Rijbewijs A2 halen kan ook een goede optie zijn. Dit examen mag je doen vanaf dat je 20 jaar oud bent. Dit scheelt dus een jaar in verhouding met het normale A rijbewijs. Als je een A2 rijbewijs haalt, haal je automatisch ook het A1 rijbewijs. Je mag dan dus op al deze motoren rijden.
Met een A2 rijbewijs mag je alleen nooit op een zwaardere motor rijden. Het is een middenklasse rijbewijs. . De volgend motoren mag je wel op rijden.
Naast een rijbewijs A motor halen kun je ook nog een AM rijbewijs halen. Een AM rijbewijs is geen motorrijbewijs. Dit is een rijbewijs waarmee je een bromfiets mag besturen. Het wordt daarom in de volksmond ook wel een brommer- of scooter rijbewijs genoemd.
Dit rijbewijs hoef je niet apart te halen van je A of B rijbewijs. Dit houdt in dat je dus op een brommer mag rijden wanneer je een motor of autorijbewijs hebt. Voor het AM rijbewijs moet je wel een praktijkexamen en een theorie-examen halen. Vooral jongeren gaan snel voor dit examen. De volgende voertuigen mag je besturen:
Vaak moet je eerst je motor theorie halen voordat je überhaupt motorrijles mag volgen. Daarom is het goed om te kijken hoe je dit aan zal moeten pakken. Ook al heb jij je autorijbewijs gehaald, dan moet je alsnog je motor theorie halen. Dit is dus geen uitzondering.
Je hoeft geen examen te doen als je al eerder een motorrijbewijs hebt gehaald. Heb je bijvoorbeeld een A1 rijbewijs en wil je voor een A rijbewijs gaan? Dan hoef je niet nogmaals je theorie te halen. Van A2 naar A rijbewijs geldt dit ook.
Bij een motor moet je verschillende examens doen. Zo moet je een theorie rijbewijs A hebben. Daarna heb je nog twee verschillende examens die je moet halen. Het examen zijn voertuigbeheersing en verkeersdeelneming. Alle drie de examens moet je met een voldoende afsluiten.
Rijbewijs A kosten kunnen daarom flink oplopen. Meestal kun je vooraf wel een inschatting doen hoeveel een motorrijbewijs gaat kosten. Dit kan per persoon aanzienlijk verschillen. De ene persoon betaalt €800 en de andere persoon betaalt er €3000 voor.
Een rijbewijs A heeft dus eigenlijk drie verschillende categorieën. Dan heb je nog een code 80 en een AM-rijbewijs. Hieronder een overzicht van wanneer je welk rijbewijs precies kunt halen:
Rijbewijs: | Leeftijd: |
Rijbewijs A | 24 jaar |
Rijbewijs A met code 80 | 21 jaar |
Rijbewijs A1 | 18 jaar |
Rijbewijs A2 | 20 jaar |
Rijbewijs AM | 16 jaar |
Er zit een groot verschil tussen een A rijbewijs en een B rijbewijs. Rijbewijs A is namelijk voor motoren en rijbewijs B is voor auto’s. Ook al heb je een auto rijbewijs, dan mag je nog steeds niet op een motor rijden. Dit geldt ook voor een motorrijbewijs. Het verschil rijbewijs A en B is dus erg groot.
Rijbewijs A betekenis kennen we nu wel, maar er zijn nog veel meer rijbewijzen die je kunt halen. Alle rijbewijzen hebben hun eigen functie en lijken soms erg op elkaar. Zo heb je bijvoorbeeld nog een:
Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!
Voorbereid naar je CBR examen? Dankzij de oefenexamens van Snelslagen.nl ben jij klaar om te slagen!
© 2023 Alle rechten voorbehouden