Zoek
Sluit dit zoekvak.

Trekgewicht auto

De meeste auto’s hebben een trekhaak waarmee ze een aanhanger of caravan mee kunnen voortrekken. Misschien heb je er nooit over nagedacht, maar niet elke auto heeft hetzelfde vermogen om een aanhanger of caravan te kunnen trekken. Dit noemen ze het trekgewicht auto. Om een aanhanger of caravan te kunnen trekken zul je om te beginnen een rijbewijs B moeten hebben.

Elke auto komt met meer vermogen om bv een andere auto te kunnen slepen. Maar om een zware camper te kunnen trekken moet het trekgewicht van auto iets meer zijn. Het trekgewicht auto wordt ook wel de trekkracht van de auto genoemd.

Maximaal trekgewicht auto overschrijden

Vooral wanneer je een aanhanger of caravan wilt slepen is het zeer belangrijk dat je het trekvermogen auto weet, het kan anders zeer gevaarlijke situaties opleveren. Het maximaal trekgewicht auto overschrijden noemen ze overbelasting. Je kan niet alleen een gevaarlijke situatie hierdoor veroorzaken, maar ook een boete krijgen van de politie. Bij meer dan 11 % overbelasting loop je hier al een risico op.

Het is ook voor de veiligheid belangrijk om niet het maximum in trekgewicht te gebruiken. Het is beter en veiliger om altijd wat marge over te houden.

Trekgewicht auto berekenen

Je moet altijd rekening houden met de maximum aanhangwagenmassa van de personenwagen. Dit vindt je achter op de kentekenkaart of op het deel 1. Ook geven autofabrikanten tegenwoordig een treinmassa op. Dit is het totale aan gewicht wat een volgepakte auto met maximum aan passagiers met een volgepakte caravan samen mogen wegen. Dit mag ook nooit worden overschreden, je kunt hier een behoorlijke boete voor krijgen.

Om te zorgen dat je geen overbelasting krijgt met bijvoorbeeld een volgeladen caravan wordt er een 75 % regel aangeraden. Dit betekent dat de volgeladen caravan niet meer mag wegen dan 75 % van jouw auto.

Trekgewicht auto overzicht

Je kunt via de Bovag een trekgewicht auto overzicht vinden, niet elke auto is namelijk hetzelfde. Het auto trekgewicht is namelijk afhankelijk van het gewicht van de auto, maar ook de afmetingen en de aandrijflijn. Mocht je hierover twijfelen is het zaak om dit na te vragen bij de merkdealer of een BOVAG-garage.

Wat uiteraard ook erg belangrijk is bij het besturen van een auto die een aanhanger of caravan voorttrekt, is de bestuurder zelf. De remweg zal langer worden, en ook het beheersen van achteruit rijden kan tegenvallen in het begin. 

Gerelateerd:

Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!