Rijbewijs C (en D + BE)

Voor het besturen van deze bus, moet je in het bezit zijn van een rijbewijs D. Voor het besturen van een vrachtwagen, zijn er twee mogelijkheden wat betreft rijbewijs:

Rijbewijs C en C1 (vrachtwagen)

  • Categorie C1 (kleine vrachtwagen): Met een rijbewijs C1 kan je rijden in een voertuig met een toegestane maximum massa tussen de 3500 kg en 7500 kg. Voor dit rijbewijs geldt een minimumleeftijd van 18 jaar.
  • Categorie C (vrachtwagen): Voor rijbewijs C geldt een minimumleeftijd van 21 jaar. Als je jouw rijbewijs C in combinatie met uw vakbekwaamheid (code 95) haalt, kan je examen doen vanaf 18 jaar. De categorie C geeft automatisch recht op de categorie C1.
 

De geldigheidsduur van het rijbewijs C1 en C is 5 jaar.

Rijbewijs D1 en D (bus)

Als je met een bus wilt rijden, zijn er twee mogelijke rijbewijzen:

  • Categorie D1 (kleine bus): Met een rijbewijs D1 mag je maximaal 16 personen, de bestuurder niet meegerekend, vervoeren. Het voertuig is maximaal 8 meter lang. Voor dit rijbewijs geldt een minimumleeftijd van 21 jaar. Als je het rijbewijs D1 in combinatie met de vakbekwaamheid (code 95) haalt, kan je examen doen vanaf 18 jaar.
  • Categorie D (bus): Voor rijbewijs D geldt een minimumleeftijd van 24 jaar. Als je rijbewijs D in combinatie met de vakbekwaamheid (code 95) haalt, kan je examen doen vanaf 21 jaar. De categorie D geeft automatisch recht op de categorie D1.
 

De geldigheidsduur van het rijbewijs D1 en D is 5 jaar.

Rijbewijs E achter B (aanhangwagen/caravan)

Als je aanhangers of caravans wilt voortbewegen waarbij (1) de toegestane maximale massa meer dan 750 kilogram is of waarbij (2) het totale gewicht (auto + aanhanger/caravan) meer is dan 3500 kg is, moet je een rijbewijs E achter B hebben. Stel: een aanhanger heeft een maximaal toegestane massa van 750 kilo. Als de aanhanger leeg 150 kilo weegt, dan mag er nog 600 kilogram aan lading bij (laadvermogen). 

Het gaat in dit geval dus niet om het daadwerkelijke gewicht. Je mag dus wel een aanhanger of caravan trekken met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kilogram, zolang het totale gewicht van de auto en de aanhanger of caravan, maar niet meer is dan 3500 kilo. Als dat het geval is, heb je dus het BE rijbewijs nodig, waarbij je een aanhanger mag trekken die niet zwaarder is dan 3500 kilo. Er is sinds 2013 ook een nieuwe categorie, namelijk B+ code 96. Met dit rijbewijs kan je minder gewicht vervoeren dan met BE. Met een rijbewijs B+ code 96 mag je een aanhangwagen vervoeren met een maximum gewicht van meer dan 750 kg, mits het voertuig en de aanhangwagen samen niet meer dan 4250 kg wegen.

Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!