6726 rijscholen & 39.292 reviews

Wanneer je een auto wilt kunnen besturen heb je een rijbewijs nodig. Dit is overal ter wereld het geval, maar wanneer we het over een Nederlands autorijbewijs hebben spreken we over een B rijbewijs. Het hebben van een B rijbewijs geeft een enorme vrijheid. Hier bespreken we wat het B rijbewijs precies inhoud en hoe je deze kunt krijgen.

Wat is rijbewijs B

Een B rijbewijs geeft een persoon de bevoegdheid om een auto tot 3500 kg te mogen besturen binnen de Europese Unie. Je krijgt deze bevoegdheid na het behalen van twee examens, eentje voor de autotheorie en eentje voor het behalen van een praktijk examen, je Je mag vanaf 16,5 jaar al oefenen voor het praktijk examen bij een erkende rijschool, en vanaf 17 jaar kun je het praktijkexamen doen voor het b rijbewijs. Wanneer je deze haalt mag je nog niet alleen de weg op, tot je 18e zul je met een coach de weg op moeten. Vanaf je 18e levensjaar mag je alleen de weg op met het B rijbewijs.

Wanneer je een voertuig wilt besturen die zwaarder is dan 3500 kg zul je het C rijbewijs moeten behalen. Ook wanneer je een aanhanger achter de auto wilt slepen die het totale gewicht over de 3500 kg brengt, zul je een extra rijbewijs moeten behalen. Dit is het B+ of BE rijbewijs.

Hoe behaal ik het B rijbewijs?

Zoals gezegd zul je twee examens goed moeten doorstaan om het B rijbewijs te verkrijgen. Vanaf je 16e jaar mag je het auto theorie examen doen, een onderdeel wat zeer belangrijk is om de weg op te kunnen. Voor het theorie rijbewijs B examen zult je moeten laten zien dat je de verkeersregels kent, en gevaar kunt herkennen. 

Je kunt jezelf online voorbereiden om het auto theorie rijbewijs B te behalen. Omdat je vanaf je 16e al het theorie examen kunt doen, kan je al heel vroeg studeren om deze te behalen. Je kunt hier op de website kiezen om je zorgvuldig voor te bereiden op het theorie B examen, zodat je het examen in een keer kunt halen.

Onderwerpen theorie rijbewijs B

Het theorie rijbewijs B examen bestaat uit 65 vragen over de volgende onderwerpen autotheorie:

  • Gevaarherkenning
  • Gebruik van de weg
  • Voorrangsregels
  • Bijzondere wegen, weggedeelten, weggebruikers en manoeuvres
  • Veilig rijden met het voertuig en reageren in noodsituaties
  • Verkeerstekens en aanwijzingen
  • Verantwoorde verkeersdeelname en milieubewust rijden
  • Wetgeving
  • Voertuig kennis

 

Om je grondig voor te bereiden om het theorie rijbewijs b examen is het verstandig gebruikt te maken van een theorieboek rijbewijs b. Deze kun je vaak kopen bij een rijschool of online via een webshop. 

B rijbewijs praktijk examen

Na het behalen van het theorie rijbewijs B examen mag je na een minimale oefen periode van drie maanden jezelf opgeven voor het praktijk examen B rijbewijs. Hier ga je met een examinator de weg op en mag je laten zien dat je alle situaties op de weg aankan en zul je een aantal manoeuvres moeten kunnen laten zien.

Het kiezen van de juiste rijschool kan overweldigend lijken, er zijn er tenslotte zo veel in Nederland. Er zijn veel websites te vinden waar je de juiste rijschool kunt zoeken, en ook via het CBR vind je de meest erkende.

B rijbewijs als identiteitsbewijs

Wanneer je een Nederlandse nationaliteit hebt kun je het B rijbewijs in Nederland gebruiken om jezelf mee te identificeren. Deze mag zelfs verlopen zijn.

B rijbewijs geeft vrijheid

Een ieder met het rijbewijs zal het met mij eens zijn, het hebben van een B rijbewijs geeft een hoop vrijheid. De mogelijkheid om makkelijk in een auto te stappen en weg te rijden is een luxe. Wanneer je op de juiste manier je voorbereid voor de examens kun je deze in een keer halen en is het gewilde pasje ook voor jou.