Search
Close this search box.

Vaarbewijs examen

Nederland is een echt waterland, en het is dan ook niet vreemd wanneer iemand een bootje heeft om in het weekend de plassen mee op te gaan. Je kunt alleen niet zomaar een boot besturen, je moet hier een vaarbewijs voor hebben. Er zijn twee soorten vaarbewijzen die je kunt behalen (klein vaarbewijs 1 & 2) welke verschillen door de lengte van de boot en de capaciteit van de motor.

Examen vaarbewijs aanvragen

Het examen vaarbewijs wordt afgenomen door het CBR, je kunt dit nergens anders doen, je kunt het vaarbewijs-examen aanvragen via mijn CBR. Het CBR houd zich niet bezig met het lesmateriaal. Net zoals met een auto examen, moet je om het vaarbewijs te ontvangen een gezondheidsverklaring inleveren bij het CBR.

Vaarbewijs-examen CBR

Om te kunnen slagen voor het vaarbewijs moet je voor:

  • vaarbewijs 1 minimaal 56 punten van de 80 behalen. 
  • vaarbewijs 2 minimaal 35 punten van de 50 behalen.
 

Beide examens bestaan uit meerkeuze vragen, en je hebt een uur om het examen af te ronden. Het is belangrijk om het vaarbewijs-examen te oefenen voordat je eraan begint.

Voor beide vaarbewijs-examens moet je minimaal 18 jaar oud zijn. Je zou al eerder examen kunnen afleggen, maar het vaarbewijs kun je pas vanaf 18 jaar in ontvangst nemen.

Vaarbewijs examen oefenen

Voordat je jezelf kunt opgeven voor het examen vaarbewijs zul je eerst het vaarbewijs theorie-examen moeten halen. Dit is een examen waarbij je wordt getoetst op de theorie die van toepassing is op het water. Ook dit is alleen via het CBR mogelijk. Dit kun je makkelijk doen met jouw DigiD via Mijn CBR.

Meer examens:

Picture of Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!