Zoek
Sluit dit zoekvak.

Symbolen auto

Wanneer je voor de eerste keer achter het stuur stapt zul je al gauw zien dat er heel veel verschillende controlelampjes met auto symbolen in het dashboard te zien zijn. Wanneer je een auto wilt kunnen besturen zul je ook alle universele symbolen moeten herkennen, om bij te dragen aan veilig verkeer. Elke auto kan meer of minder auto dashboard lampjes hebben, maar er zijn een aantal universele die je in elke auto zult tegen komen.

Verschillende auto licht symbolen dashboard

Je kunt de verschillende auto licht symbolen herkennen aan verschillende kleuren. 

Elke kleur heeft namelijk een eigen functie. Denk bijvoorbeeld aan rode lampjes, wat een gevaar voor de auto aangeeft wanneer deze oplichten. Dit gebeurd bijvoorbeeld wanneer de temperatuur van de auto te hoog wordt, of er bijna geen olie meer in zit. Dit zijn namelijk zaken die voor een onveilige situatie kunnen zorgen, en er toe bij kunnen dragen dat je auto kapot gaat.

De lichten auto symbolen zullen altijd alleen maar oplichten wanneer er een situatie is met de auto waar de bestuurder op moet worden geattendeerd. Het kan zijn dat je ook een waarschuwingssignaal hoort, maar dit is niet verplicht en ligt aan het type auto. 

Kleuren controle lampjes auto

De kleuren zijn er om aan te geven hoe ernstig de situatie is. Dit is ook wat je zult moeten onthouden voor het auto theorie-examen.

De meest voorkomende kleuren van de controle lampjes zijn als volgt

  • Rode lampjes
    Wanneer rode auto symbolen oplichten geeft dit aan dat er urgentie is en er direct moet worden gehandeld. Denk bijvoorbeeld aan een motor die te heet wordt, of problemen met de remmen. Je zult direct moeten stoppen op een veilige plaats en het probleem op moeten lossen.
  • Oranje lampjes
    Wanneer oranje auto symbolen oplichten wordt er vaak aangegeven dat er iets technisch gebeurd. Dit hoeft niet per direct iets ernstigs te zijn, maar kan aangeven dat je direct naar de garage moet rijden.
  • Overige kleuren
    Wanneer witte of blauwe auto symbolen oplichten geeft het aan dat er iets is ingeschakeld. Denk bijvoorbeeld aan het grote licht. Toch zijn er vooral bij de nieuwere auto’s ook witte lampjes die aangeven dat er bijvoorbeeld onderhoud moet worden gepleegd, of geeft het aan dat er een waarschuwing is voor de weg omstandigheden zoals ijsvorming.

Wanneer je de volgende keer bij iemand in de auto stapt, vraag dan gerust naar alle lampjes. Maak jezelf goed bekend met de diverse functies, en bestudeer deze ook op platformen zoals snelslagen.nl om zeker te weten dat je veilig kunt rondrijden.

Gerelateerd:

Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!