6726 rijscholen & 39.292 reviews

Wanneer je voor het eerst achter het stuur kruipt zal het je al snel opvallen dat er een hoop verschillende auto symbolen zich in het dashboard bevinden, elk met een eigen functie. Het is erg belangrijk dat de chauffeur van een auto weet wat de verschillende auto licht symbolen betekenen omdat het bij sommige auto symbolen erg gevaarlijk kan zijn om door te rijden wanneer deze oplichten.

Veel verschillende auto symbolen

Het is onvermijdelijk dat je vroeg of laat te maken krijgt met een van de lichten auto symbolen die aan gaat. Vaak zal het niet iets heel ernstigs zijn en moet je misschien even wat opvullen, maar soms betekend het dat je direct de auto moet stil zetten en niet verder kunt rijden.

Volgens het AD is er een eerder onderzoek gedaan waaruit bleek dat 60 % van de 1000 ondervraagde Nederlandse bestuurders het oplichten van de auto licht symbolen niet zo serieus neemt en eigenlijk ook niet allemaal kent. Een kwart hiervan gaf aan gewoon door te rijden wanneer de auto licht symbolen aan springen. Dit kan voor gevaarlijke situaties zorgen op de weg, en het is toch zeer belangrijk om als bestuurder te weten hoe te handelen bij het op lichten auto symbolen.

Kleuren auto dashboard lampjes

Er zijn in totaal meer dan 60 universele verschillende autosymbolen welke allemaal verschillen van kleur. Net zoals bij een verkeerslicht kun je aan de kleuren zien hoe serieus de autosymbolen zijn. Bij sommige auto symbolen zal er oom een waarschuwingsgeluid hoorbaar zijn.

Door juist te kunnen handelen na het oplichten van de auto licht symbolen kun je niet alleen gevaar voorkomen maar ook schade aan de auto.

De verschillende kleuren van de controle lampjes auto:

  • Rode lampjes
    Wanneer rode auto symbolen oplichten geeft dit aan dat er urgentie is en er direct moet worden gehandeld. Denk bijvoorbeeld aan een motor die te heet wordt, of problemen met de remmen. Je zult direct moeten stoppen op een veilige plaats en het probleem op moeten lossen.
  • Oranje lampjes
    Wanneer oranje auto symbolen oplichten wordt er vaak aangegeven dat er iets technisch gebeurd. Dit hoeft niet per direct iets ernstigs te zijn, maar kan aangeven dat je direct naar de garage moet rijden.
  • Overige kleuren
    Wanneer witte of blauwe auto symbolen oplichten geeft het aan dat er iets is ingeschakeld. Denk bijvoorbeeld aan het grote licht. Toch zijn er vooral bij de nieuwere auto’s ook witte lampjes die aangeven dat er bijvoorbeeld onderhoud moet worden gepleegd, of geeft het aan dat er een waarschuwing is voor de weg omstandigheden zoals ijsvorming.

 

Om veilig op de weg te kunnen rijden, en goed voor de auto te kunnen zorgen is het zeer belangrijk dat je weet wat de verschillende auto dashboard lampjes betekenen wanneer deze oplichten. Zo kun je namelijk tijdig ingrijpen, en nog lang genieten van een veilig werkende auto.

Wanneer je door rijd kun je namelijk tegen hoge reparatie kosten oplopen, en niet te vergeten, gevaar veroorzaken voor de medeweggebruikers.