6726 rijscholen & 39.292 reviews

Wanneer je in Nederland de weg op gaat kan het gebeuren dat je een militaire colonne tegen komt, een stoet militaire voertuigen. Vooral wanneer je net de weg op gaat kan dit wat verwarring veroorzaken voornamelijk wanneer de militaire colonne voorrang heeft over een weggebruiker. Er gelden namelijk andere voorrangsregels voor een militaire colonne.

Gelukkig zijn de militaire colonne voorrangsregels niet heel erg ingewikkeld, en wanneer je dit artikel doorleest zul je goed voorbereid zijn wanneer je een militaire colonne tegenkomt.

Wat is een militaire colonne?

Zoals de naam het al aangeeft is een militaire colonne een stoet militaire auto’s die achter elkaar aanrijden. Een militaire colonne is vooral te herkennen aan de vlaggen die de voertuigen dragen. Zonder de vlaggen is de stoet heen officiële militaire colonne.

De militaire colonne vlaggen

Het eerste voertuig militaire colonne (de begeleider) heeft twee blauwe vlaggen voorop het voertuig, eentje links en eentje rechts voorop. Ook de rechter koplamp heeft een blauwe kap. Alle voertuigen hierachter hebben alleen een rechter blauwe vlag en een blauwe kap over de rechter koplamp. 

Het laatste voertuig van de militaire colonne heeft een groene vlag rechts vooraan gemonteerd en een groene kap over het rechter voorlicht. Zo weet je dat de colonne gepasseerd is wanneer je de groene vlag ziet.

  • De groene vlag is een mooie manier om te onthouden wanneer je weer voorrang hebt, denk gewoon aan een groen verkeerslicht. 

 

Naast de vlaggen moeten alle voertuigen in de colonne het dim- of grootlicht gebruiken.

De militaire colonne verkeersregels

Wat zijn de voorrangsregels van een militaire colonne? 
  • Zodra het eerste voertuig militaire colonne een verkeerslicht is gepasseerd treed de hele stoet als een voertuig en hoeven deze niet te stoppen, ook als het licht op rood springt. 
  • Je mag een militaire colonne nooit doorkruisen
  • Mocht je per ongeluk toch tussen een militaire colonne zijn terecht gekomen dan moet je stoppen wanneer het licht op rood springt. 
  • Een militaire colonne hoeft (als het eerste voertuig is gepasseerd) voorrang op voetgangers die een oversteekplaats willen gebruiken.
  • Wanneer de militaire colonne wordt begeleid door de koninklijke marechaussee moet het overige verkeer de aanwijzingen hiervan opvolgen.

Je mag dus nooit een militaire colonne doorkruisen als het eerste voertuig militaire colonne al voorbij is. Doe je dit wel, dan kun je hier een boete voor krijgen.