6726 rijscholen & 39.292 reviews

Wanneer je jezelf voorbereid op het behalen van een rijexamen kom je ongetwijfeld de kreet CBR tegen. Dit staat voor het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen, en is verantwoordelijk voor het afnemen van rijexamens voor alle bestuurders in personen- en goederenvervoer.

Wanneer je jouw auto rijexamen aflegt wordt dit beoordeeld door een examinator namens het CBR.

Je zult je ook vast wel hebben afgevraagd hoeveel mensen er eigenlijk slagen voor het auto rijexamen. Het CBR is verplicht om deze data publiek te maken elk jaar, en transparant te zijn naar de bevolking van Nederland. Dit wordt publiek gemaakt per rijschool in Nederland via de website van het CBR.

CBR slagingspercentage rijscholen

Wanneer je een rijschool zou selecteren alleen maar gepasseerd op het CBR slagingspercentage rijscholen, dan kom je er zuur uit. In de praktijk blijkt dat de scholen met een 100 % slagingspercentage CBR maar een aantal examens hebben afgenomen. Wanneer je kijkt naar de scholen met de meeste afnamen zie je dat het slagingspercentage CBR praktijk in 2021 tussen de 30 – 50 % ligt.

Vorig jaar heeft CBR baas Alexander Pechtold besloten dat het slagins percentage rijbewijs omhoog moet, en dat de rijscholen moeten worden aangepakt.

Landelijke slagingspercentage CBR praktijk

In Nederland is op dit moment het slagingspercentage CBR praktijk rond de 50 % voor de eerst keer afrijden. Het is erg belangrijk om te kijken naar het slagingspercentage CBR praktijk van een rijschool voordat je deze uitkiest, maar nog belangrijker om reviews te controleren.
Je kunt ook kijken naar het gemiddelde slagingspercentage van de plaats waar jij gaat afrijden.

Slagingspercentage rijbewijs rijschool

Hoe kies je de juiste rijschool?

Uiteraard kijk je naar het slagingspercentage rijbewijs, maar zoals al aangegeven geeft alleen deze data niet genoeg informatie om te weten of de school juist is.

Een goede rijschool

  1. Gebruikt een leskaart, hiermee wordt jouw vooruitgang bijgehouden
  2. Is transparant en communiceert altijd direct als er een les, of instructeur uitvalt
  3. Zal jou informatie verschaffen over een tussentijdse toets CBR
  4. Zal jou nooit laten afrijden wanneer je nog niet veilig en zelfstandig kunt rijden
  5. Zal jou instructeur altijd mee laten rijden met de tussentijdse toets. Zo weet deze waar je nog aan moet werken voor het examen [tijdens corona kan het zijn dat deze niet mee mag rijden]
  6. Alle instructeurs zijn in het bezit van een WRM-bevoegdheidspas
  7. De naam op de lesauto moet hetzelfde zijn als die van de rijschool, en ook dezelfde naam hebben als waar de rijschool onder ingeschreven staat bij het CBR

 

Door deze tips te gebruiken, en jezelf goed voor te bereiden is de kans groot dat jij bij het slagingspercentage rijbewijs zult horen.