Zoek
Sluit dit zoekvak.

Het auto theorie-examen aanvragen

Het aanvragen van een theorie-examen bij het CBR kan een uitdaging lijken. Deze gids is bedoeld om het proces van het aanvragen van een CBR theorie-examen eenvoudiger te maken. 

Of je nu specifiek geïnteresseerd bent in het aanvragen van een autotheorie-examen of algemene informatie zoekt over hoe je een CBR-theorie-examen kunt plannen, alles zal je hier vinden. 

Hoe je een CBR theorie-examen kunt aanvragen en inplannen

Om een theorie-examen voor je rijbewijs aan te vragen bij het CBR (Centraal Bureau Rijvaardigheid), volg je deze stappen:

  1. Inloggen op Mijn CBR: Je logt in op de website van Mijn CBR met jouw persoonlijke DigiD-code.
  2. Type rijbewijs selecteren: Kies het type voertuig waarvoor je het theorie-examen wilt afleggen, zoals auto, motor of T-rijbewijs.
  3. Examen datum kiezen: Selecteer een beschikbare datum voor het theorie-examen.
  4. Betaling: Voer de betaling uit om jouw reservering te bevestigen.

Als je rijlessen volgt, kun je ook jouw opleider vragen om jouw theorie-examen aan te vragen.

CBR theorie-examen aanvragen wachttijd

De tijd die je moet wachten voordat je een CBR theorie-examen kunt aanvragen kan variëren. Hier zijn enkele zaken waar je rekening mee moet houden:

  • Fluctuerende wachttijden: De wachttijden kunnen variëren van 3-4 weken tot zelfs 5 maanden, afhankelijk van verschillende factoren zoals het tijdstip van het jaar en de huidige vraag.
  • Impact van corona: Vanwege de impact van corona moeten er veel theorie- en praktijkexamens worden ingehaald, wat kan leiden tot langere wachttijden.

Waar kan ik mijn theorie-examen afleggen?

Om je theorie-examen te doen, log je in met je DigiD op de CBR-website en kies je een locatie. De beschikbaarheid en je persoonlijke voorkeur bepalen welk CBR-centrum je kiest.

Belang van tijdig een CBR theorie-examen auto te reserveren

Het op tijd reserveren van een CBR theorie-examen voor de auto heeft verschillende voordelen:

  1. Beschikbaarheid: Als je vroeg reserveert, heb je meer opties qua data en tijden om uit te kiezen.
  2. Voorbereidingstijd: Een vroege reservering geeft je genoeg tijd om je goed voor te bereiden op het examen.
  3. Identiteitsbewijs: Het is belangrijk om een geldig identiteitsbewijs mee te nemen. Door op tijd te reserveren, heb je ook de mogelijkheid om eventuele documenten te vernieuwen als dat nodig is.
  4. Kosten: Door direct bij het CBR te reserveren, voorkom je extra kosten die door andere partijen in rekening kunnen worden gebracht.

 

Experimenten en testprocedures: Het CBR experimenteert soms met nieuwe examenvormen, zoals avondexamens. Op tijd reserveren kan jou de kans geven om deel te nemen aan dergelijke proeven. Daarnaast bestaat er in sommige gevallen nu ook de mogelijkheid om extra tijd te krijgen tijdens het theorie- examen, bijvoorbeeld als je dyslexie of faalangst hebt.

Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!