Zoek
Sluit dit zoekvak.

7 Manieren om goedkoop aan een auto te komen wanneer je bent geslaagd voor je rijexamen

Het behalen van je rijbewijs is een grote mijlpaal, maar het wordt nog spannender als je ook een auto gaat kopen. Dat kan nog een flinke uitdaging zijn, vooral als je een beperkt budget hebt. Gelukkig zijn er verschillende strategieën en opties beschikbaar die je kunnen helpen om zonder al te veel kosten een auto te bemachtigen. In dit artikel ontdek je zeven manieren om goedkoop een auto te bemachtigen nadat je geslaagd bent voor je rijexamen.

Een auto importeren

Een auto importeren is een aantrekkelijke optie als je op zoek bent naar een goedkopere auto. Voertuigen uit het buitenland, vooral uit landen als Duitsland en België, zijn vaak goedkoper dan auto’s die in Nederland beschikbaar zijn. Dit is zelfs na aftrek van de kosten van het importeren vaak nog het geval. Maar het is daarbij wél een goed idee om de hulp in te roepen van een ervaren importeur of een betrouwbaar importbedrijf. Het invoeren van een auto in Nederland is namelijk best een bewerkelijk proces.

Tweedehands kopen

Het kopen van een tweedehands auto is een andere effectieve manier om de kosten te drukken. Tweedehands auto’s zijn vaak aanzienlijk goedkoper dan nieuwe en met het juiste onderzoek kun je een voertuig vinden dat betrouwbaar en duurzaam is. Overweeg om auto’s te kopen van vrienden of familie, of bezoek lokale autodealers of online marktplaatsen. Zorg ervoor dat je, voordat je een definitieve beslissing neemt, de auto uitgebreid inspecteert en een proefrit maakt. Het kan ook nuttig zijn om een rapport over de voertuighistorie aan te vragen om er zeker van te zijn dat er geen verborgen problemen of kwesties zijn. Laat je niet zomaar verleiden bij een lage prijs. Want, is een aanbod te mooi om waar te zijn? Dan is het dat meestal ook. 

Naar speciale aanbiedingen zoeken

Het zoeken naar speciale aanbiedingen is ook een geweldige manier om een auto voor een aantrekkelijke prijs te bemachtigen. Veel autodealers bieden seizoensgebonden aanbiedingen, kortingen en andere dingen om hun voertuigen te verkopen. Houd de websites van lokale autodealers, advertenties en online platforms in de gaten om op de hoogte te blijven van eventuele aanbiedingen. Vergeet niet de voorwaarden van de aanbieding te controleren en te bevestigen dat er geen verborgen kosten zijn. Wees geduldig en wacht op de juiste deal die aan jouw behoeften en budget voldoet. Meestal is een occasion duurder dan een tweedehands auto van een particulier, maar veelal heb je dan wél garantie en extra’s.

Leasen overwegen

Leasen is ook een optie om te overwegen als je een auto nodig hebt maar niet meteen een grote som geld wilt uitgeven. Leasen is in feite een lange-termijn huurovereenkomst die je toestaat om een auto te gebruiken voor een specifieke periode. Aan het einde van de leaseperiode heb je meestal de optie om de auto te kopen of om een nieuw leasecontract aan te gaan voor een ander voertuig. Het is belangrijk op de hoogte te zijn van de voor- en nadelen van leasen, inclusief de mogelijke extra kosten voor overmatige slijtage of het overschrijden van de vastgestelde kilometerlimiet. Houd er ook rekening mee dat de meeste leasecontracten worden geregistreerd als schuld bij het BKR en het gevolgen kan hebben wanneer je een huis wil kopen.

Van subsidies profiteren

Door van een subsidie te profiteren, kan je de kosten van jouw nieuwe auto aanzienlijk verlagen. Dit is meestal als je een elektrisch voertuig overweegt. Deze subsidies zijn bedoeld om ‘groener rijden’ te stimuleren en kunnen je investering in een elektrische auto een stuk aantrekkelijker maken. Het is dan ook raadzaam om goed uit te zoeken of je voor een subsidie in aanmerking kunt komen. 

Autodeelprogramma gebruiken

Autodeelprogramma’s zijn een modern alternatief voor het bezitten van een auto, vooral als je niet regelmatig een voertuig nodig hebt. Deze programma’s bieden leden de mogelijkheid om voor een korte periode een auto te huren, vaak per uur. De tarieven zijn doorgaans inclusief bijkomende kosten zoals brandstof en verzekering, waardoor je deze extra kosten kunt vermijden. Daarnaast zijn autodeelprogramma’s vaak flexibel, met voertuigen beschikbaar in verschillende gebieden en opties variërend van compacte auto’s tot bestelwagens. 

Een schade- of bergingsauto aanschaffen

Als je handig bent met auto reparaties is de aanschaf van een schade- of bergingsauto ook een goede optie. Deze auto’s worden vaak op veilingen verkocht tegen een fractie van hun werkelijke waarde. Door zo’n auto te kopen en deze zelf te repareren, ben je veel goedkoper uit. Het is echter belangrijk om te weten dat het repareren van een bergingsauto tijdrovend kan zijn en technische knowhow vereist. Daarnaast kan de herregistratie van een bergingsauto in sommige regio’s een complex proces zijn. Bij schadeauto’s is dat niet van toepassing.

Jenny Willson

Jenny Willson

10+ Jaren ervaring als rijschool lerares. In totaal 100en studenten geholpen met het behalen van het theorie examen. Ik help je graag met het behalen van het theorie examen op de website van Snelslagen.nl.

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!