Zoek
Sluit dit zoekvak.

Zakelijk een auto of vrachtwagen kopen nadat je geslaagd bent  

Heb jij je theorie- en praktijkexamen gehaald om zo snel mogelijk van start te kunnen gaan als ondernemer? Overweeg je nu de aanschaf van een zakelijke auto of zelfs vrachtwagen voor de uitvoering van je bedrijfsactiviteiten? Er zijn bij de aanschaf van zakelijke voertuigen verschillende aspecten om rekening mee te houden. Net als bij het gebruik van een privévoertuig, is het ook bij een zakelijk voertuig belangrijk om de juiste verzekeringen af te sluiten. Denk aan een zakelijke autoverzekering, eventueel aangevuld met een bijpassende rechtsbijstandverzekering voor verkeerssituaties. Zo word je juridisch ondersteund op het moment dat je betrokken raakt bij bijvoorbeeld een ongeluk. In dit artikel lees je meer over het afsluiten van zakelijke auto- en vrachtwagen verzekeringen. 

Verschillende soorten zakelijke verzekeringen voor bestuurders 

Naast de autoverzekering voor een bedrijfswagen, kan ook een vrachtwagen verzekering wenselijk zijn. Mogelijk ga je aan de slag als logistiek partner van bedrijven, waarbij jij en je medewerkers zorgen voor het transport van goederen. In beide gevallen geldt dat je de keuze hebt uit verschillende verzekeringen. Het verschil zit hierbij voornamelijk in de geboden dekking. Kies je voor een WA-verzekering, een zakelijke autoverzekering met beperkt casco of een allrisk zakelijke verzekering? 

Het voordeel van een verzekering met beperkt casco is dat ook de schade voortkomend uit een inbraak of diefstal vergoed wordt. Evenals bijvoorbeeld ruitschade. Doordat je veel op de weg bent is het risico op schade relatief groot. Daarbij zijn bedrijfswagens al jaren een geliefd doelwit onder criminelen. Er liggen vaak waardevolle spullen in. 

Eigen risico en aanvullende verzekeringen 

Net als bij de verzekering die je afsluit voor een privévoertuig, geldt ook bij een zakelijke autoverzekering dat je een eigen risico betaalt bij schade. Het eigen risico is afhankelijk van het type verzekering dat je afsluit. Zo heeft een WA-verzekering een eigen risico van nul euro, terwijl dit eigen risico bij een verzekering met een (beperkte) cascodekking een eigen risico kent tussen de 125 en 1.000 euro. Vaak geldt dat des te hoger het eigen risico is, des te lager de premie ligt. Beoordeel vooraf welk financieel risico jij kunt dragen in het geval van schade aan het voertuig. 

Je kunt de dekking van een zakelijke autoverzekering uitbreiden met bijvoorbeeld een rechtsbijstandverzekering en een schadeverzekering voor inzittenden. Ook dit kun je vergelijken met de verzekeringen voor private voertuigen. Let op, schade tijdens betaald personenvervoer is niet gedekt met deze verzekeringen. 

Jenny Willson

Jenny Willson

10+ Jaren ervaring als rijschool lerares. In totaal 100en studenten geholpen met het behalen van het theorie examen. Ik help je graag met het behalen van het theorie examen op de website van Snelslagen.nl.

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!