Zoek
Sluit dit zoekvak.

Welke prijs kan ik vragen voor mijn gebruikte auto?

Als je je auto wilt inruilen bij een garage dan heb je misschien vaak het gevoel dat je te weinig krijgt. Want zo’n garagehouder, die weet de prijzen wel en die weet ook dat jij het als onwetende particulier misschien wel sneller gelooft dan je zou willen. Natuurlijk de garagehouder wil er ook nog wat aan verdienen. Maar je moet natuurlijk niet het gevoel krijgen dat je tekort wordt gedaan. Je kunt zelf uitzoeken wat de waarde van je tweedehands auto ongeveer is. Die is uiteraard mede afhankelijk van de staat van de auto en het aantal kilometers op de teller.

Prijs aan de hand van het kenteken

In Nederland hoort het kenteken bij de auto en niet bij de houder zoals in veel andere landen. Aan de hand van het kenteken kun je zien hoe oud de auto is.  Maar het is ook mogelijk om een auto te taxeren online aan de hand van dat kenteken. Je kunt dan een indicatie zien van de prijs op basis van de nieuwprijs en de restwaarde. Maar je kunt online nog meer informatie opvragen. Zo kun je zien welk onderhoud er aan de auto is gepleegd. Zo zie je bijvoorbeeld ook of de auto betrokken is geweest bij een aanrijding. Deze informatie is door iedereen op te vragen, dus niet alleen door de eigenaar. Anderen kunnen alleen niet zien wie de eigenaar is, dat kunnen alleen officiële instanties zoals de politie en de Belastingdienst.

Bepaal een redelijk prijs voor je gebruikte auto

Een kentekencheck uitvoeren bij CheckMijnKenteken.nl geeft je een goede indicatie van de prijs die je voor je auto kunt vragen. Je kunt iets hoger gaan zitten als de auto er goed uitziet en relatief weinig kilometers heeft gereden. Heeft de auto schade of is duidelijk te zien dat hij intensief is gebruikt dan kun je wat onder deze richtprijs gaan. Als je particulier verkoopt moet je er ook rekening mee houden dat de koper misschien nog wat wil afdingen. Bepaal dus vooraf wat je bodemprijs is.

Je auto inruilen bij een dealer

Wanneer je je gebruikte auto inruilt bij een dealer en je koopt een nieuwe auto, dan krijg je voor je inruilauto vaak een hogere prijs. Dat komt omdat de garagehouder graag een nieuwe auto verkoopt. En als je vorige auto nog niet zo oud is, dan kan de garage daar vast en zeker nog een mooie prijs voor krijgen. Ook scheelt het vaak of je vaste klant bent bij een garagebedrijf. Zo ja, dan heb je vaak een streepje voor. Natuurlijk kun je als je je auto wilt inruilen bij verschillende garages langs gaan om te zien waar je de hoogste prijs krijgt. Er wordt een bod op je auto gedaan en je hebt altijd de vrijheid om dat bod af te wijzen. Dit geldt overigens ook bij online verkoop. Bied je je auto te koop aan op een verkoopsite dan mag je een bod dat wordt gedaan ook altijd afwijzen. 

Picture of Jenny Willson

Jenny Willson

10+ Jaren ervaring als rijschool lerares. In totaal 100en studenten geholpen met het behalen van het theorie examen. Ik help je graag met het behalen van het theorie examen op de website van Snelslagen.nl.

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!