Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat zijn de bijzondere verrichtingen?

verkeersschool cordewener

Wanneer je op examen gaat voor je rijbewijs, komt het onderdeel bijzondere verrichtingen ook voorbij. Bijzondere verrichtingen zul je geregeld oefenen tijdens je rijles, zodat jij precies weet wat je te wachten staat op je examen. Tijdens je examen hoef je niet alle bijzondere verrichtingen uit te voeren, de examinator kiest er slechts twee. Doe je een tussentijdse toets? Dan kun je op je echte examen vrijstelling krijgen voor die bijzondere verrichtingen wanneer je het goed doet. Bijzondere verrichtingen zijn allemaal manoeuvres die je met de auto moet doen die je wel moet kennen, maar die je niet altijd nodig hebt. Voorbeelden van zulke manoeuvres zijn achteruitrijden in een bocht, een hellingproef en fileparkeren.

Verrichtingen

De drie net genoemde bijzondere verrichtingen zijn nog lang niet alle verrichtingen die er bestaan. Andere voorbeelden van bijzondere verrichtingen zijn: in een rechte lijn achteruitrijden, parkeren in een haak of in een schuin vak, omkeren door te steken en omkeren door een halve draai. Er zijn er nog een aantal, maar dit zijn de meest voorkomende op je examen. Wanneer de examinator aan je vraagt een van deze verrichtingen uit te voeren, mag je zelf een plek in de buurt uitkiezen waar je deze gaat doen. Let er wel op dat je niet te lang wacht met de uitvoering. Probeer in de straat waar je de opdracht hebt gekregen deze ook uit te voeren.

Vrijstelling

Het werd net al even genoemd: je kan een vrijstelling krijgen voor de bijzondere verrichtingen. Wanneer je op tussentijdse toets gaat, krijg je een proefexamen. Dit proefexamen ziet er hetzelfde uit als het echte examen. Zo kun je kijken waar je nog aan moet werken om goed het echte examen in te gaan door middel van tips van de examinator. Je ervaart op deze manier hoe een examen is. Een ander voordeel is dat je vrijstelling kan krijgen voor de bijzondere verrichtingen. Laat je in de tussentijdse toets zien dat je deze volledig beheerst? Dan ben je hier al voor geslaagd en hoef je op het echte examen alleen nog maar veilig te rijden.

Tips

Voor de bijzondere verrichtingen zijn er een aantal tips. Natuurlijk ga je deze ook oefenen op rijles en krijg je die tips bij bijvoorbeeld verkeersschool Cordewener ook mee, maar wil je je alvast inlezen dan staan er hier ook al drie. Zorg er als eerste voor dat je tijdens de verrichting altijd goed om je heen blijft kijken. Daarnaast is het altijd goed om aan andere weggebruikers te laten zien wat je gaat doen. Ga dus niet zomaar inparkeren, maar zet altijd even je richtingaanwijzer aan. Als laatste is het vooral belangrijk dat je altijd rustig blijft. Krijg je een opdracht? Blijf dan rustig en denk eerst even goed na voor je deze gaat uitvoeren.

Jenny Willson

Jenny Willson

10+ Jaren ervaring als rijschool lerares. In totaal 100en studenten geholpen met het behalen van het theorie examen. Ik help je graag met het behalen van het theorie examen op de website van Snelslagen.nl.

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!