Zoek
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen na een aanrijding?

Jouw rijbewijs halen, dat wil je uiteraard zo snel mogelijk. Je wilt snel slagen voor je theorie examen en vervolgens jouw praktijk examen om auto te kunnen rijden. De vrijheid die je hiermee krijgt is ongekend. Met vrienden naar een festival rijden of naar het buitenland om op vakantie te gaan. Eindelijk krijg je deze vrijheid met een rijbewijs en jouw eerste eigen auto. 

Wil je snel slagen voor jouw rijbewijs, dan zijn hier allerlei mogelijkheden toe. Belangrijk om hier meer informatie over te krijgen en aan de slag te gaan met het behalen van jouw rijbewijs. 

Een aanrijding, wat nu?

Als je jouw rijbewijs gehaald hebt, weet je vaak nog heel goed hoe je te gedragen in het verkeer. De verkeersregels ken je goed en je houdt je aan de verkeersregels. Helaas doet niet iedereen dit. Dit blijkt wel uit het feit dat er jaarlijks tienduizenden verkeersongevallen gebeuren. Veel voorkomende ongevallen zijn aanrijdingen van achteren, ongevallen door het niet verlenen van voorrang en ongelukken door bumperkleven. Maar wat nu te doen als je betrokken raakt bij een ongeval?

In Nederland kun je voor het verhalen van materiële schade en letselschade terecht bij diverse personen. Zo zijn er letselschadebureaus en letselschade advocaten. Is jou bijvoorbeeld een aanrijding in Den Haag overkomen, dan kun je een letselschade advocaat in Den Haag inschakelen voor het verhalen van jouw letselschade. Maar een letselschade advocaat kan dit niet zonder informatie die van jou af moeten komen. Daarom is het belangrijk om bepaalde stappen te zetten na een aanrijding. In deze blog zetten wij deze voor jou op een rijtje!

Vul altijd een schadeformulier in

Schakel je een letselschade advocaat in Utrecht in na een aanrijding in deze stad, dan zal deze advocaat meestal direct vragen of er een schade- aanrijdingsformulier is ingevuld. Op een aanrijdingsformulier staat namelijk wie schuldig is bij een aanrijding, je kunt namelijk de toedracht van het ongeval op een schadeformulier schrijven en ook tekenen. Daarnaast staat er op een schade-aanrijdingsformulier belangrijke informatie, zoals de contactgegevens van de tegenpartij en diens verzekering. Dit is van belang zodat de letselschade advocaat de juiste partij aan kan spreken.

Laat je het schadeformulier ook ondertekenen door de tegenpartij, dan dient het schadeformulier ook als een wettig bewijsmiddel. Dit betekent dat de inhoud van het aanrijdingsformulier vaststaat tussen partijen. Een rechter zal dan ook van de juistheid van de inhoud van het schadeformulier uitgaan.

Is jou dus een aanrijding overkomen, vul dan altijd een schadeformulier in en laat deze door de tegenpartij ondertekenen. Je staat dan sterk in een eventuele gerechtelijke procedure als de tegenpartij betwist dat hij of zij schuldig is aan het ontstaan van het ongeval.

Vraag getuigen om een getuigenverklaring

Betwist de tegenpartij dat hij of zij schuldig is een de aanrijding? In dat geval kunnen verklaringen van getuigen van groot belang zijn. Het is druk in het verkeer, de kans dat iemand het ongeval gezien heeft is dan ook groot. Vraag daarom altijd aan omstanders of zij het ongeval gezien hebben. Is dit het geval, dan kunnen wij wellicht een verklaring op papier zetten. Je weet dan zeker dat de toedracht vast komt te staan.

Het is dus fijn om snel jouw rijbewijs te halen. Overkomt jou echter een ongeval, zorg er dan voor dat je kunt bewijzen dat de tegenpartij schuldig is. Je voorkomt hiermee veel problemen.

Jenny Willson

Jenny Willson

10+ Jaren ervaring als rijschool lerares. In totaal 100en studenten geholpen met het behalen van het theorie examen. Ik help je graag met het behalen van het theorie examen op de website van Snelslagen.nl.

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!