Zoek
Sluit dit zoekvak.

Verkeersborden verboden in te rijden

stopbord

Als verkeersdeelnemer is het belangrijk dat je weet wat bepaalde verkeersborden betekenen. Zo weet je altijd wat de regels zijn. Je weet wat je wel mag, maar ook vooral wat je niet mag. In dit artikel gaan we dieper in op de verkeersborden die je verbieden ergens in te rijden.

Verkeersborden waar je niet in mag rijden

Er zijn veertien verkeersborden waar je niet in mag rijden. De verkeersborden verboden in te rijden kun je herkennen aan de ronde vorm en de brede rode rand. Op het witte vlak staat met een afbeelding aangegeven voor welke voertuigen de regels gelden. De hierboven genoemde verkeersborden vallen onder de categorie ‘geslotenverklaring’. Dit houdt in dat bepaalde wegen of afslagen verboden zijn om in te rijden. 

Eenrichtingsweg

Ook verkeersborden die een eenrichtingsweg aangeven, zijn ‘verboden in te rijden’-borden. De straat mag namelijk maar vanaf een enkele kant worden ingereden. In Nederland zijn eenrichtingswegen veelal smalle straten, waarbij het lastig is om elkaar te passeren als het geen eenrichtingsweg zou zijn.

Zo’n niet inrijden bord die een eenrichtingsweg aangeeft kun je herkennen aan zijn ronde vorm, rode kleur en aanwezigheid van een prominente streep in het midden van het bord.

Verbod voor bepaalde hoogtes, lengtes en breedtes

Er zijn een aantal voertuigen die groter, hoger of breder zijn dan het gemiddelde voertuig, denk bijvoorbeeld aan vrachtwagens of bussen. Voor dit soort voertuigen zijn er bepaalde verkeersborden die hen verbieden om ergens in te rijden.

Een verbod voor bepaalde hoogtes geldt vaak op bruggen of in viaducten. Deze zijn soms namelijk niet hoog genoeg. Een waarschuwingsbord geeft de maximale hoogte aan. Een voertuig hoger dan de aangegeven maximale hoogte mag dus niet verder rijden.

De Nederlandse straten zijn over het algemeen relatief smal. Bepaalde voertuigen mogen dus niet verder rijden. Dit wordt aangegeven met een verboden in te rijden bord. Verkeersborden die een maximale lengte aangeven doen dit aan de hand van een pijl onder de aangegeven lengte. De borden die de breedte aangeven doen dit aan de hand van kleine pijlen aan beide zijden van de aangegeven maximale breedte.

Combinatieborden

Ook zijn er verkeersborden die een verbod tot inrijden signaleren voor verschillende voertuigen. Zo kan een bord bijvoorbeeld aangeven dat een straat verboden is in te rijden voor auto’s en motorvoertuigen. Er zijn binnen deze categorie veel combinaties mogelijk. 

Als bestuurder van een voertuig dien je je goed bewust te zijn van de betekenis van deze borden, zodat je boetes en ongelukken kunt vermijden!

Picture of Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!