Zenuwen voor je rijexamen? Geen zorgen, je bent zeker niet de enige. Sterker nog, een beetje spanning is helemaal niet verkeerd. Je lichaam komt in actie, je wordt alerter en je hersenen krijgen meer zuurstof. Dat klinkt misschien gek, maar het is eigenlijk gewoon je lijf dat zich voorbereidt om te presteren. Alleen, als die spanning doorschiet, wordt het lastiger. Dan krijg je last van stress, ga je overdenken of zelfs blokkeren.
Zorg goed voor jezelf in de dagen ervoor
Laten we eerlijk zijn, als je moe of hongerig bent, ben je sneller geïrriteerd en minder scherp. Zorg dus dat je in de dagen voor het examen genoeg slaapt en goed eet. Een uitgerust lichaam functioneert gewoon beter, zeker als je je moet concentreren. Dat helpt je ook om rustiger te blijven als er iets onverwachts gebeurt tijdens het examen. Krijg je al klamme handen bij het idee van een rijexamen? Je bent niet de enige. Vergelijk het maar met topsporters aan de start van een belangrijke wedstrijd. Ook zij voelen spanning, maar ze hebben geleerd om ermee om te gaan. Jij hoeft natuurlijk geen rondjes met 300 km per uur te rijden, maar een beetje voorbereiding en een frisse kop maken echt een wereld van verschil.
Schakel even terug
Houd je van snelheid, dan is de Formule 1 echt iets voor jou! Bekijk maar eens deze f1 kalender om te kijken wanneer de volgende race is, zodat je even lekker ontspannen naar Max kunt kijken als je klaar bent met leren. Laten we eerlijk zijn: als je moe of hongerig bent, ben je sneller geïrriteerd en minder scherp. Zorg dus dat je in de dagen voor het examen voldoende slaapt en goed eet. Een uitgerust lichaam functioneert beter en dat geldt zeker ook voor je concentratie. Het helpt je om rustiger te blijven als er iets onverwachts gebeurt tijdens het examen.
Heb je nou al stress bij het idee van een rijexamen, laat staan bij racen met 300 km/u? Stel je dan eens voor hoe de coureurs zich voelen bij de start van een Grand Prix. Toch zijn ook zij ooit begonnen met een eerste rit en voor de Formule 1-fans die ook nog graag een gokje wagen, is het handig om de f1 kalender goed in de gaten te houden. Zo weet je precies wanneer jouw favoriet weer in actie komt en misschien helpt het ook wel om je gedachten even ergens anders op te richten.
Maak het allemaal wat minder groot in je hoofd
Vrijwel iedereen die je op straat ziet rijden, heeft ooit dat praktijkexamen moeten doen. Ook zij waren zenuwachtig. Zelfs als je het niet in één keer haalt, is dat geen ramp. Veel mensen hebben daar een tweede of derde poging voor nodig. Probeer de druk wat van de ketel te halen, dan wordt het vaak ook echt makkelijker. Hoe meer je erin blijft hangen, hoe moeilijker je het jezelf maakt.
Houd je hoofd bezig met wat er voor je gebeurt
Stress zit in je hoofd, dus daar kun je het ook aanpakken. Een handige manier is om hardop te benoemen wat je ziet en doet tijdens het rijden. Bijvoorbeeld: “Ik zie een zebrapad, ik check mijn spiegels, ik rem af.” Daarmee hou je je brein bezig met de taak in plaats van met rampscenario’s. Het klinkt simpel, maar het werkt echt.
Oefenen zonder druk via een tussentijdse toets
De tussentijdse toets, ook wel TTT genoemd, is eigenlijk een generale repetitie van je echte examen. Je rijdt een route met een examinator, maar je hoeft nog nergens op afgerekend te worden. Je krijgt tips en feedback en leert alvast hoe het er straks aan toe gaat. Veel leerlingen ervaren minder stress bij het echte examen als ze eerst een TTT hebben gedaan.
Vermijd dingen die je onrustiger maken
Koffie, energiedrank of thee met cafeïne klinkt als een goed idee om wakker te blijven, maar het zorgt voor nóg meer adrenaline. Dat heb je al genoeg van. Ook alcohol is geen goed plan in de dagen voor je examen. Je concentratie lijdt eronder, zelfs als je denkt dat het wel meevalt. Geef je lichaam even rust en de kans om in topvorm te zijn.
Zorg ook voor ontspanning
Als je alleen maar bezig bent met je examen, ga je alles opblazen. Maak dus bewust tijd voor ontspanning. Ga sporten, spreek af met vrienden of kijk een leuke film. Even iets anders doen helpt je om weer wat afstand te nemen. Hoe meer ontspannen je bent, hoe beter je lichaam met spanning kan omgaan.
Herinner jezelf aan waar je trots op bent
Heb je weleens iets gedaan waar je echt blij van werd? Iets waar je goed in was of trots op was? Haal dat soort herinneringen naar boven. Dat geeft zelfvertrouwen. Misschien heb je een keer iets spannends overwonnen of iets gedaan waarvan je dacht dat je het nooit zou durven. Zet die successen weer even op een rijtje in je hoofd. Dat helpt.
Laat je begeleiden door iemand die er verstand van heeft
Soms helpt het om nog wat extra lessen te nemen met een instructeur die goed is in het begeleiden van stressvolle situaties. Niet elke instructeur heeft daar evenveel ervaring mee, dus kies er één die echt snapt hoe jouw hoofd werkt op zo’n spannend moment. Een paar extra lessen kunnen nét het verschil maken.