Search
Close this search box.

Rijlessen in Maastricht: welke andere weggebruikers kun je tegenkomen?

taxi maastricht

Wanneer je gaat beginnen met rijlessen gaat er vaak een wereld voor je open. Zodra je in een auto rijdt kom je namelijk op een heleboel plekken waar je normaal met je fiets waarschijnlijk niet komt. Ook kan het zijn dat je tijdens jouw rijles in een stad moet rijden waar je normaal niet komt, of waar veel meer verkeer is waar je rekening mee moet houden. Ga jij rijlessen in je buurt van Maastricht? Dan hebben wij voor jou een overzicht gemaakt met een aantal van de meest voorkomende weggebruikers in deze stad.

 

Voetgangers

Maastricht is een grote stad met veel inwoners. Daarnaast komen er ook nog eens veel toeristen. Voetgangers zijn misschien niet de eerste groep waar je aan zou denken wanneer het over verkeer gaat, maar ze zijn juist een grote en belangrijke groep om rekening mee te houden. Voetgangers zijn binnen het verkeer namelijk erg kwetsbaar en kunnen van allerlei verschillende kanten verschijnen.

 

Fietsers

Als studentenstad heeft Maastricht ook heel veel fietsers. Fietsers moeten zich over het algemeen aan dezelfde verkeersregels houden als auto’s, maar zijn een stuk bewegelijker en smaller, waardoor ze zich vaak bij je in de buurt kunnen bevinden zonder dat je het doorhebt. Het is daarom ook erg verstandig om bij het draaien voor een bocht of het oprijden van een rotonde nog eens een keertje extra in de spiegels te kijken om te voorkomen dat er een fietser in de buurt zit die je niet gezien had.

 

Automobilisten

Als lesauto ben je natuurlijk onderdeel van een grotere groep automobilisten. Naast lesauto’s vind je ook veel mensen met een particuliere auto, een busje voor het werk en een taxi in Maastricht. Houd er rekening mee dat niet iedereen zich zo netjes aan de verkeersregels houdt als jij en sta altijd op scherp voor eventuele onverwachte acties van je medeweggebruikers. Blijf je zelf wel altijd netjes aan de regels houden en laat je vooral niet gek maken. Iedereen heeft moeten leren rijden.

 

Motorrijders

Motorrijders vallen voor het grootste deel onder dezelfde groep als de automobilisten. Een uitzondering hierop is dat motorrijders iets minder ruimte nodig hebben om zich door het verkeer heen te manoeuvreren. Het kan daarom zeker zo zijn dat wanneer je langzaam rijdt of stilstaat, bijvoorbeeld in een file, je ingehaald wordt door een motorrijder die tussen twee rijbanen in rijdt.

 

Openbaar vervoer

Als laatste heb je nog het openbaar vervoer. Waar je treinen in principe alleen tegen zult komen wanneer je wacht voor een spoorwegovergang maken bussen een groter deel uit van het verkeer. Houd er hierbij wel rekening mee dat er voor bussen speciale regels kunnen gelden. Zo zijn er voor bussen speciale verkeerslichten en bus stroken gemaakt.

Door je bewust te zijn van je medeweggebruikers kun jij je zo veilig mogelijk in het Maastrichtse verkeer begeven.

 

Picture of Jenny Willson

Jenny Willson

10+ Jaren ervaring als rijschool lerares. In totaal 100en studenten geholpen met het behalen van het theorie examen. Ik help je graag met het behalen van het theorie examen op de website van Snelslagen.nl.

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!