Search
Close this search box.

Regels die gelden voor onverharde wegen

verkeersregels

Onverharde wegen zijn een veelgebruikte route voor veel mensen. Ze worden gebruikt door auto’s, fietsers, voetgangers en vrachtverkeer en daarom is het belangrijk dat er duidelijke regels zijn over hoe er op deze wegen gereden moet worden. Om deze regels duidelijk te maken, worden er verkeersborden geplaatst op onverharde wegen. Wanneer er op een onverharde weg gereden wordt, moeten er een aantal regels in acht worden genomen. 

Let op de maximum snelheid

In de meeste gevallen gelden op onverharde wegen dezelfde regels als op gewone wegen. De maximumsnelheid is in de meeste gevallen 50 km/uur, maar dit kan variëren afhankelijk van de situatie. Bij donkere wegen zonder verlichting, zoals landelijke wegen, kan de maximumsnelheid lager zijn. Verder is het ook belangrijk te weten dat voetgangers en auto’s voorrang hebben boven fietsers. Fietsers moeten dus altijd voorrang verlenen aan voetgangers en auto’s. Verkeersborden Om de verkeersregels duidelijk te maken, worden er meerdere verkeersborden geplaatst bij onverharde wegen.

 De meest voorkomende verkeersborden zijn bijvoorbeeld: 

• Een maximumsnelheid bord. Dit bord geeft aan dat er een maximumsnelheid geldt op de weg.

 • Een voorrangsbord. Dit bord geeft aan dat voetgangers en auto’s voorrang hebben boven fietsers. • Een verkeerslichten bord. Dit bord geeft aan dat er op de weg verkeerslichten aanwezig zijn. 

• Een kruispunt bord. Dit bord geeft aan dat er een kruispunt op de weg aanwezig is. 

• Een verlichtingsbord. Dit bord geeft aan dat er op de wegverlichting aanwezig is.     
Het is belangrijk om deze verkeersborden goed op te volgen. De verkeersborden geven duidelijk aan wat de regels zijn en waar je rekening mee moet houden op onverharde wegen. Als deze regels niet worden opgevolgd, kan dit leiden tot ongelukken of boetes. Het is dus belangrijk om verkeersborden op onverharde wegen goed in de gaten te houden. Door de regels op te volgen, kunnen we ervoor zorgen dat we allemaal veilig kunnen blijven op onverharde wegen.

Picture of Jenny Willson

Jenny Willson

10+ Jaren ervaring als rijschool lerares. In totaal 100en studenten geholpen met het behalen van het theorie examen. Ik help je graag met het behalen van het theorie examen op de website van Snelslagen.nl.

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!