Hoofdstuk 17 Tunnels en bruggen

Bij Snelslagen.nl kun je gratis motor theorie leren voor het rijbewijs A!

Rijgedrag in Tunnels

In een tunnel is het vaak donkerder dan buiten.
Het is belangrijk dat je goed oplet als je in een tunnel rijdt. Vaak is het donkerder dan buiten en is er soms geen vluchtstrook. Wees dus voorzichtig en pas zonodig je snelheid aan.

Dimlicht aan in een tunnel

Ruim voordat je een tunnel inrijdt, zet je het dimlicht aan. Als je dit vlak voor, of in de tunnel zelf pas zou doen, lijkt het net alsof je plotseling remt. Dit kan tot een schrikreactie leiden bij je achterliggers.

Pech in een tunnel

Het kan zijn dat je pech krijgt in een tunnel. Probeer dan altijd de tunnel met gepaste snelheid uit te rijden. Als het niet mogelijk is om verder te rijden plaats dan de motor uiterst rechts, zet je waarschuwingslichten aan en de motor uit. Bel 112 en wacht op hulp.

Gevaarlijke stoffen in een tunnel

Voertuigen zoals vrachtauto's welke gevaarlijk stoffen vervoeren, mogen soms niet door bepaalde tunnels rijden. Dit omdat gevaarlijke stoffen soms brand of explosies kunnen veroorzaken bij een ongeval. Als zij niet door een bepaalde tunnel mogen rijden, wordt dat aangegeven met het BORD-K14. K14

Viaducten en bruggen

Een viaduct is hetzelfde als een brug. Bij bruggen is het belangrijk dat je goed oplet. Er kan bijvoorbeeld wind staan, of er is geen vluchtstrook aanwezig.

Wind

Bij veel bruggen staat een windzak.
Bij sommige bruggen moet je rekening houden met een sterke zijwind. Bijvoorbeeld een hoge brug over een rivier. Aan het begin van deze bruggen staat het Verkeersbord J31. Bij sommige bruggen staat een windzak. Aan deze windzak kun je zien vanuit welke richting het waait en of het wel of niet hard waait. Als het hard waait, schrik dan niet als je dit merkt aan je motor. Verminder je snelheid en blijf op dezelfde rijstrook rijden tot je de brug over bent. Het kan voorkomen dat er een sterke wind staat. Ook hier moet je opletten, omdat de wind aan de motor kan gaan trekken/duwen. Vooral bij bruggen, viaducten en open plekken moet je alert zijn dat plotseling verrast kan worden door een rukwind. Schrik niet! Probeer je snelheid aan te passen, en haal niet onnodig in.

Beweegbare brug

Een beweegbare brug kan open en dicht en wordt aangegeven met het Verkeersbord J15. Als de brug opengaat zullen er vaak slagbomen, verkeerslichten of knipperlichten waarschuwen dat je moet stoppen. Zet de motor uit en start deze pas weer als de slagbomen opengaan. Begin pas met rijden als de knipperlichten uitgaan.

Ga door naar het volgende hoofdstuk Parkeren, stilstaan en stoppen >

Test je kennis over Tunnels en bruggen

Auto- motor- en bromfiets-theorie cursus

Online theorie cursus

Via Snelslagen.nl koop je het complete
online theoriepakket inclusief alle theorie examens al voor € 24,99

Ontdek meer >