Praktijkexamen rijbewijs B (autorijbewijs) op de schop per maart 2019

Het praktijkexamen van rijbewijs B (autorijbewijs) gaat per 25 maart 2019 drastisch veranderen. Zo wordt er vanaf dan gebruik gemaakt van een navigatiesysteem in het praktijkexamen en krijgen de bijzondere verrichtingen een update. Dat heeft het CBR onlangs gepresenteerd. Een navigatiesysteem is sinds september 2011 al verplicht in elke examenauto. Het gebruik hiervan is voor een examinator nu nog 1 van de 3 opties waar hij uit kan kiezen voor zelfstandig routerijden, een examenonderdeel. Door dit een standaard onderdeel te maken, wil het CBR aansluiten op de alledaagse rijsituaties waarin het overgrote deel van Nederland navigatieapparatuur in de auto heeft.

Van de andere mogelijkheden vervalt het rijden naar een oriëntatiepunt (aangegeven plek). De clusteropdracht (steeds drie tot vijf routeopdrachten achter elkaar) komt alleen bij uitzondering nog aan bod, bijvoorbeeld bij uitval van de navigatie.


Bijzondere verrichtingen

Tevens verandert er iets bij de bijzondere verrichtingen. Zo maakt de stopopdracht plaats voor recht achteruit rijden en worden de opdrachten voor de bijzondere verrichtingen nauwkeuriger. Een examenkandidaat krijgt dan bijvoorbeeld niet meer te horen dat hij moet parkeren, maar dat hij moet fileparkeren of parkeren in een haaks of schuin vak. Tot de overige bijzondere verrichtingen behoren de bocht achteruit rijden, omkeren door te steken, omkeren door een halve draai en de hellingproef. Van deze verrichtingen moeten er nog steeds twee worden uitgevoerd, waarvoor de kandidaat zélf een plek kiest. Recht achteruit rijden en een bocht achteruit worden vanaf 1 juni 2019 getoetst in het praktijkexamen B. Het CBR wil rijscholen hiermee tijd geven om dit goed aan te leren.


Situatiebevraging

Verder wordt de situatiebevraging per 25 maart uit het examen verwijderd. Volgens het CBR bestaat hiermee namelijk de mogelijkheid dat examenkandidaten uit hun ritme worden gehaald. De situatiebevraging blijft wel een onderdeel van de tussentijdse toets. Daarmee kan het bijdragen aan gevaarherkenning, vooral als hieraan extra aandacht wordt besteed in de rijopleiding. De situatiebevraging blijft ook gehandhaafd bij T-praktijkexamens.


Informatieavonden

Over de aanpassing praktijkexamen B houdt het CBR in januari en februari informatieavonden voor rijscholen. Hierover krijgen zij binnenkort meer informatie.

Naast deze ‘update’ werkt het CBR aan het vernieuwen van het praktijkexamen. Dit is onderdeel van het Landelijk Actieplan Verkeersveiligheid 2019-2021. “We willen allemaal dat het aantal verkeersdoden daalt. Dan moet je ook kijken naar de beginnende bestuurder, en dus ook naar het rijexamen. Meer informatie over hoe we dit vormgeven volgt in de loop van 2019.”


Theorie examen auto (rijbewijs B)

In het theorie examen voor examen B verandert voorlopig verder niks. Heb jij binnenkort het auto theorie examen bij het CBR? Via Snelslagen.nl kan je makkelijk een gratis autotheorie examen oefenen, zodat je meer kans maakt om te slagen. Het eerste examen is gratis en start je door hier te klikken of door meteen in te loggen via Facebook. Leer je liever uit een boek? Dat kan met het Auto theorieboek 2018 (Rijbewijs B).