Zoek
Sluit dit zoekvak.

Dit zijn de meest voorkomende fouten bij het theorie examen

studeren

Voordat je de weg op mag met je rijbewijs, zal je eerst het zeer gevreesde theorie examen moeten behalen. Het theorie examen test jouw kennis van de verkeersregels, auto en je inzicht. Minder dan de helft van de kandidaten slaagt in één keer voor het theorie examen. Daarom is het belangrijk om je heel goed voor te bereiden op dit examen.

Hoe ziet het theorie examen eruit?

Het theorie examen bestaat uit 65 vragen onderverdeeld in 3 onderdelen:

 • Gevaarherkenning
  Hierbij krijg je 8 seconde de tijd per vraag, het doel van dit onderdeel is dat je kunt laten zien wat je moet doen in situaties en dat je gevaren kunt herkennen. Dit onderdeel bestaat uit 25 vragen, waarvan je minstens 13 goed moet beantwoorden
 • Kennis
  Bij dit onderdeel laat je zien dat je regels en feiten kunt zien en benoemen. Het kennis onderdeel bestaat uit 12 vragen, hiervan moet je er minstens 10 goed beantwoorden
 • Inzicht
  Bij dit onderdeel laat je zien dat je de juiste beslissingen kunt nemen en regels kunt toepassen. Dit onderdeel bestaat uit 28 vragen, waarvan je minstens 25 goed moet beantwoorden

Meest voorkomende fouten bij het theorie examen

Uit de cijfers van het CBR blijkt dat kandidaten gemiddeld iets meer dan 6 fouten per examen maken tijdens de onderdelen inzicht en kennis, hier zijn 5 fouten toegestaan. Het onderdeel gevaarherkenning wordt gevreesd, echter blijkt uit de cijfers dat kandidaten hier gemiddeld 8 fouten maken, waar je 12 mag maken.

motor-voorrangsvraag15.png

Hieronder gaan we bespreken waar de meeste mensen moeite mee hebben tijdens hun theorie examen. Dit zijn de meest voorkomende fouten:

Eigenschappen van de auto

Vragen over de eigenschappen van de auto worden 1 op de 4 keer fout beantwoord. Besteed daarom extra aandacht aan dit onderdeel en vraag je rijinstructeur dit met je door te nemen tijdens de rijles. Het is altijd gemakkelijker om het te onthouden als je het zelf gezien hebt, dit is ook belangrijk als je een auto huurt in Woerden.

Mistlampen

Vragen over de mistlampen gaan ook vaak fout. Hier een geheugensteuntje:

 • Mistlampen voorkant
  Als je zicht minder is dan 200 meter. Alleen gebruiken tijdens regen, sneeuwval en mist
 • Mistlampen achter
  Mogen alleen aan als het zicht minder is dan 50 meter

Mag je hier stilstaan?

Mag je op bepaalde plekken stilstaan? Meestal is er een verkeersbord zichtbaar, let daarom goed op en leer de borden goed. Zorg dat je een aantal handige ezelsbruggetjes leert als geheugensteuntjes, zoals bord met een streeP = verboden te parkeren, bord met een kruiS = niet stilstaan.

Heel veel leren en oefenen

Je komt er niet onderuit, voor het theorie-examen zal je moeten leren. Het is belangrijk om de stof goed door te nemen en veel oefentoetsen te maken. Zo kom je erachter waar jij de meeste fouten bij maakt en waar je nog een beetje meer tijd in kunt steken.

Jenny Willson

Jenny Willson

10+ Jaren ervaring als rijschool lerares. In totaal 100en studenten geholpen met het behalen van het theorie examen. Ik help je graag met het behalen van het theorie examen op de website van Snelslagen.nl.

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!