Search
Close this search box.

Kun je een motor verzekeren zonder rijbewijs?

auto rijden

Stel je voor: je hebt een prachtige motor op het oog of gekocht, maar je hebt nog geen rijbewijs. Kun je deze motor dan al verzekeren? Je vindt het antwoord op je vraag in dit artikel. We bekijken onder andere of het mogelijk is om een motor te verzekeren zonder rijbewijs, de verschillende soorten polissen die beschikbaar zijn en de kosten die hiermee gepaard gaan.

Motor verzekeren zonder rijbewijs

Het lijkt op het eerste gezicht misschien een beetje vreemd, maar ja, je kunt een motor verzekeren zonder rijbewijs. Er zijn namelijk verzekeraars die je toestaan een motorverzekering af te sluiten, zolang je maar minimaal 18 jaar oud bent. Uiteraard geldt hierbij wel de voorwaarde dat je niet met de motor mag rijden zonder rijbewijs. Rijden zonder rijbewijs mag namelijk sowieso niet, of je nu verzekerd bent of niet.

Stel dat je jouw motor aan iemand wilt uitlenen voor een proefritje, dan geldt dezelfde dekking op je motorverzekering. Er zijn echter wel restricties. Zo mag degene die de motor leent alleen iemand zijn waarmee je in gezinsverband samenwoont.

3 soorten polissen

Als je een verzekering wilt afsluiten voor je motor, dan heb je de keuze uit drie soorten polissen: de WA-verzekering, beperkt casco en allrisk. De WA-verzekering is verplicht en biedt de minst uitgebreide dekking. Hiermee ben je verzekerd voor schade aan anderen, maar je bent niet verzekerd voor schade aan je eigen motor. Wil je meer dekking, dan kun je kiezen voor een beperkt casco of allrisk verzekering. Deze bieden respectievelijk extra dekking voor schade aan je eigen motor door dingen als brand, diefstal en ruitbreuk, of zelfs schade aan je eigen motor bij een ongeval.

De kosten

De kosten van een motorverzekering kunnen behoorlijk variëren afhankelijk van verschillende zaken. Zo speelt de gekozen dekking een grote rol, maar ook zaken als het type motor, het aantal kilometers dat je per jaar rijdt, je leeftijd en zelfs je postcode hebben invloed op de premie. Daarnaast kunnen eventuele aanvullende dekkingen, zoals voor helm en kleding, ook de kosten beïnvloeden. Dat laatste wordt echter niet door iedere verzekeraar aangeboden. Het kan dus zinvol zijn om verschillende verzekeraars te vergelijken op het feit of ze wel of geen dekking bieden voor schade aan motorkleding.

Schadevrije jaren

Een ander belangrijk aspect dat de premie kan beïnvloeden, is het aantal schadevrije jaren dat je hebt opgebouwd. Deze schadevrije jaren, zowel voor je motor als auto, kunnen resulteren in een korting op je premie, ook wel bekend als no-claimkorting. Als je je eerste motor wilt gaan verzekeren, dan hoef je hier nog geen rekening mee te houden. Schadevrije jaren bouw je namelijk op door een jaar lang verzekerd te zijn, maar geen schade te claimen bij de verzekeraar. 

Claim je wel schade bij de verzekeraar, dan verlies je schadevrije jaren. Claim je flinke schade, dan verlies je meer jaren dan wanneer je maar weinig schade claimt. Het is ook mogelijk om op een negatief aantal schadevrije jaren uit te komen.

Picture of Jenny Willson

Jenny Willson

10+ Jaren ervaring als rijschool lerares. In totaal 100en studenten geholpen met het behalen van het theorie examen. Ik help je graag met het behalen van het theorie examen op de website van Snelslagen.nl.

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!