Zoek
Sluit dit zoekvak.

Je rijbewijs aanvragen: dit moet je weten

vog aanvragen

Het is je gelukt, na het behalen van je autotheorie ben je nu ook geslaagd voor je praktijkexamen. Natuurlijk wil je zo snel mogelijk de weg op, maar eerst heb je nog een rijbewijs nodig. Maar hoe kom je aan je rijbewijs? Wanneer kan je jouw rijbewijs eigenlijk aanvragen? Wat heb je daar dan voor nodig? Wij zetten het allemaal nog eens voor je op een rijtje.

Wanneer kun je je rijbewijs aanvragen?

Wanneer je dat wilt kun je al direct na het slagen voor je praktijkexamen jouw rijbewijs aanvragen. Het aanvragen en ophalen van jouw rijbewijs gaat via de gemeente. Het is het beste om hier van tevoren online een afspraak voor te maken, zo voorkom je dat je in de rij moet gaan staan.

Wanneer je het rijbewijs hebt aangevraagd dan duurt het 5 tot 6 dagen voordat je het kunt gaan ophalen bij de gemeente. Vind je dit te lang duren? Vraag dan een spoedrijbewijs aan. In dat geval ligt het rijbewijs meestal al de volgende werkdag voor je klaar. Let wel op, het aanvragen van een spoedrijbewijs is een paar tientjes duurder dan het aanvragen van een rijbewijs via de reguliere weg.

Wacht ook vooral niet te lang met het aanvragen van jouw rijbewijs. Zo is de uitslag van jouw praktijkexamen na het moment van slagen nog 3 jaar geldig. Echter heeft het CBR jou ook als ‘gezond’ moeten verklaren. Deze verklaring is maar 1 jaar na data geldig. Zorg dus dat je voor die tijd jouw aanvraag voor je rijbewijs hebt ingediend.

Wat heb je nodig bij het aanvragen van je rijbewijs?

Wanneer je naar de gemeente gaat is het belangrijk dat je niet vergeet om de juiste spullen mee te nemen, anders krijg je jouw rijbewijs immers niet mee. Een paar noodzakelijke spullen zijn:

  • Een geldig identiteitsbewijs: let erop dat je een paspoort of identiteitskaart meeneemt die nog geldig is op de datum dat je jouw rijbewijs gaat aanvragen.
  • Een pasfoto: laat professioneel een pasfoto nemen die voldoet aan alle voorwaarden die door de wet gesteld zijn.
  • Pinpas/contant geld: zorg dat je genoeg geld bij je hebt om te betalen voor jouw rijbewijs. Een rijbewijs kostte anno 2022 ongeveer 42 euro. De kosten voor een spoedrijbewijs lagen rond de 75 euro.

Dan bestaat er ook nog de kwestie van een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Een VOG aanvragen is niet nodig voor jouw rijbewijs. Er kan wel om een VOG gevraagd worden wanneer je werk gaat doen waarvoor jij jouw rijbewijs nodig hebt.

Hoe lang is je rijbewijs geldig?

Bij het halen van jouw eerste rijbewijs gelden er andere regels dan bij het verlengen van jouw rijbewijs. Voor de wet ben je vanaf het moment dat jij je rijbewijs behaald voor 5 jaar lang een beginnend bestuurder. In de meeste gevallen betekent dit dus ook dat jouw rijbewijs 5 jaar geldig is. Heb je al eerder een rijbewijs gehaald voor een bromfiets/brommobiel of een trekker? Dan kan het zijn dat jij voor 7 jaar een beginnend bestuurder bent.

Vraag dus snel jouw rijbewijs aan en geniet binnen de kortste tijden van alle vrijheid die het autorijden je biedt!

Picture of Jenny Willson

Jenny Willson

10+ Jaren ervaring als rijschool lerares. In totaal 100en studenten geholpen met het behalen van het theorie examen. Ik help je graag met het behalen van het theorie examen op de website van Snelslagen.nl.

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!