Search
Close this search box.

Je eerste auto kopen? Hier moet je aan denken

Ben je geslaagd voor je rijbewijs? Dat geeft je een hoop vrijheid. Vanaf nu kun je zelf achter het stuur gaan zitten en ben je niet meer afhankelijk van iemand anders als je ergens naartoe wilt. Je kunt nu ook zelf een auto kopen. Waar let je op bij de aanschaf van je eerste auto en waar moet je allemaal rekening mee houden? Welke autoverzekering moet je kiezen? Lees er hier meer over!

Welke auto past bij je?

Voordat je een showroom binnenstapt, is het goed om na te denken hoe je ideale auto eruit ziet. Is het een compact model waarmee je gemakkelijk in de stad kunt rijden en parkeren? Of ben je op zoek naar een stoere uitvoering, waarmee je ook veel kilometers op de snelweg kunt maken? In ieder geval is het goed om vooraf te bepalen of je een elektrische auto wilt of een auto die op fossiele brandstof rijdt. Stel vooraf een budget vast, zodat je zeker weet dat de auto betaalbaar blijft. Kijk naar de opties die je belangrijk vindt in de auto. Zoals bijvoorbeeld een airconditioning, een standaard navigatiesysteem of voldoende laadruimte in de auto.

Kies je voor kopen of leasen?

Auto’s koop je nieuw of tweedehands. Het aanschaffen van een tweedehands auto is over het algemeen een stuk voordeliger dan een nieuwe auto. Wil je de aankoopprijs niet in één keer uitgeven, dan kun je ervoor kiezen om een auto te leasen. In dat geval betaal je voor een bepaalde periode, bijvoorbeeld vijf jaar, een vast bedrag per maand. Afhankelijk van de leasevorm zijn in dit bedrag ook andere zaken opgenomen. Denk aan de kosten voor de goedkoopste autoverzekering en de kosten van onderhoud en reparatie. Koop je de auto niet bij een erkende dealer, maar van een particulier, dan reken je de aankoopprijs in een keer af en regel je zelf alle overige zaken.

Terugkerende kosten bij het autorijden

Voor welke financieringsmethode je ook kiest, als je een auto hebt, moet je er rekening mee houden dat je terugkerende kosten hebt. Dat zijn uiteraard de kosten voor het tanken of opladen van je auto. Daarnaast heb je te maken met de wegenbelasting, het onderhoud en de kosten van de autoverzekering. Op sommige bedragen heb je geen invloed, maar op andere uitgaven wel. Regel je zelf de autoverzekering? Vergelijk dan de verschillende aanbieders zodat je zeker weet dat je de goedkoopste autoverzekering sluit.

Picture of Jenny Willson

Jenny Willson

10+ Jaren ervaring als rijschool lerares. In totaal 100en studenten geholpen met het behalen van het theorie examen. Ik help je graag met het behalen van het theorie examen op de website van Snelslagen.nl.

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!