Zoek
Sluit dit zoekvak.

Hoelang ben ik beginnende bestuurder?

auto

Wanneer je voor het eerst je rijbewijs haalt, ben je een beginnend bestuurder. Iedereen is dus op dat moment een  beginnend bestuurder, daar kun je niks aan veranderen. Het maakt daarbij ook niet uit hoe oud je bent of om welk voertuig het gaat. Een beginnende bestuurder ben je vijf of zeven jaar. Waarom? De leeftijd waarop je je rijbewijs haalt, is hier wel van belang. Hoe zit dit precies? In deze blog geven we je meer uitleg over hoelang je nu precies een beginnend bestuurder bent.

Vijf of zeven jaar

Als je in Nederland je rijbewijs haalt, ben je in principe vijf jaar lang een beginnend bestuurder. Let op: dit geldt voor iedereen vanaf 17 jaar. Als je begint met rijles in Leiden of ergens anders voordat je 17 jaar bent en je haalt je rijbewijs wel op je 17e, is die regel op jou van toepassing. Haal je je rijbewijs met 16 jaar? Dan ben je zeven jaar een beginnend bestuurder. Ook wanneer je je rijbewijs voor een bromfiets op je 16e of 17e haalt, ben je voor zeven jaar een beginnend bestuurder. Let op: haal je op je 17e ook je autorijbewijs? Dan ben je weer voor vijf jaar beginnend bestuurder. Om het nog net wat ingewikkelder te maken: haal je voor je 18e je rijbewijs voor een bromfiets, maar pas na je 18e je autorijbewijs? Dan ben je zeven jaar beginnend bestuurder.

Buitenlands rijbewijs

Het kan ook zo zijn dat je al een rijbewijs hebt, maar geen Nederlands rijbewijs. In dat geval kun je je rijbewijs laten omzetten. In dat geval is het mogelijk dat je in Nederland weer beginnend bestuurder bent. Let altijd op de datum dat je je eerste buitenlandse rijbewijs hebt ontvangen. Heb je deze langer dan vijf jaar geleden ontvangen? Dan ben je in Nederland ook geen beginnend bestuurder meer. Had je een Nederlands rijbewijs, ben je toen verhuisd en heb je een buitenlands rijbewijs gehaald en wil je nu weer een Nederlands rijbewijs? Dan moet je altijd kijken naar de eerste uitgiftedatum van je eerste Nederlandse rijbewijs. Na vijf jaar vanaf die datum ben je geen beginnend bestuurder meer. Het maakt daarbij niet uit dat je een buitenlands rijbewijs hebt gehad en nu weer een Nederlandse aanvraagt.

Jenny Willson

Jenny Willson

10+ Jaren ervaring als rijschool lerares. In totaal 100en studenten geholpen met het behalen van het theorie examen. Ik help je graag met het behalen van het theorie examen op de website van Snelslagen.nl.

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!