Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Hoe zorgt u als beginnend bestuurder voor uw auto?

Het goed onderhouden van de auto kan voor wie nog niet veel ervaring heeft overweldigend zijn. Toch zijn er veel dingen die niet veel kennis vereisen en waarvoor wat gebruik van enkele handige tips volstaan. Hoewel deze tips simpel zijn, kunnen ze een belangrijke bijdrage leveren aan de veiligheid van uzelf en die van de andere verkeersdeelnemers. Een goed voorbeeld hiervan is het goed schoonhouden van de autoruiten.

Waarom is het belangrijk om de voorruit schoon te houden?

Een schone voorruit van uw auto is belangrijker voor uw veiligheid dan u denkt. Door vuil kan het zicht op de weg sterk worden belemmerd, vooral als er fel licht van de zon of tegenliggers op de voorruit schijnt. Licht dat op een vuile voorruit valt, veroorzaakt een soort verblindende glans, wat het moeilijker maakt om contrasten te zien en objecten tijdig waar te nemen. Het niet tijdig opmerken van medeweggebruikers kan tot zeer gevaarlijke situaties leiden en ongelukken met ernstige gevolgen veroorzaken.

Het bijvullen van de ruitensproeiervloeistof

Om de autoruiten tijdens het rijden schoon te kunnen vegen, heeft de auto een reservoir met ruitensproeiervloeistof die met behulp van een pomp op de voorruit gespoten wordt. Vervolgens worden de ruitenwissers ingeschakeld om de ruiten schoon te vegen. Door het regelmatig gebruik van de vloeistof zal het reservoir op een bepaald moment leeg raken en bijgevuld moeten worden. Het bijvullen van de ruitensproeiervloeistof gebeurt in de volgende stappen:

– Open de motorkap en vind het ruitensproeiervloeistofreservoir. Gewoonlijk is dit een

kunststof tank met een dop waarop een symbool van een besproeide ruit staat afgebeeld.

– Verwijder de dop van het reservoir en vul met behulp van een trechter de vloeistof bij.

– Nadat de vloeistof is bijgevuld plaatst u de dop weer op het reservoir.

Omdat de weersomstandigheden en ook het omgeving waarin de auto wordt gebruikt een grote rol spelen bij de frequentie van het gebruik van de ruitensproeiervloeistof, is het lastig aan te geven om de hoeveel tijd deze moet worden bijgevuld. Een regelmatige controle van het peil is verstandig om steeds de ruiten te kunnen reinigen. Omdat de vloeistof op een ongelegen moment op kan raken, is het geen slecht idee om altijd een container met ruitenvloeistof in de auto mee te nemen.

Welke ruitensproeiervloeistof heb ik nodig

Er is kant-en-klare ruitenvloeistof verkrijgbaar en een concentraat waaraan u volgens een bepaalde verhouding water kunt toevoegen. Hoe minder water u toevoegt, hoe beter de vloeistof lagere buitentemperaturen verdraagt. En dat brengt ons bij het volgende punt: de ruitenvloeistof voor de winter moet antivries bevatten om te voorkomen dat het reservoir bij vorst stukvriest. Voor de seizoenen waarbij de temperaturen niet onder nul komen, kunt u ruitensproeiervloeistof voor de zomer gebruiken.

Wat te doen als de ruitensproeier niet werkt

Wordt er bij het inschakelen van de ruitensproeier geen of te weinig vloeistof op de autoruit gespoten, controleer dan eerst of er voldoende vloeistof in het reservoir zit. Zo niet, vul het bij zoals hierboven beschreven. Mocht hierin niet de oorzaak liggen, dan zou de ruitensproeier defect kunnen zijn. Let bij het vaststellen hiervan op het volgende: de ruitensproeiervloeistof wordt met te weinig

druk op de ruit gespoten en zal daarbij niet de gehele ruit bevochtigen, er wordt helemaal geen vloeistof op de ruit gespoten en er kan vloeistof onder de auto liggen in geval van een lekkage. Informatie over ruitensproeiers – autoklusser.nl

Oorzaken van een defecte sproeierpomp

Er zijn verschillende redenen voor het stukgaan van de sproeierpomp. Hiertoe behoren een gesprongen zekering, gebruik van slechte kwaliteit ruitensproeiervloeistof of zelfs water in winterse weersomstandigheden, oxidatie van de elektrische contacten, verstoppingen, een niet goed aangesloten pomp en kapotte afdichtingen. Deze en andere oorzaken kunnen onder meer een beschadigde behuizing van de pomp, versleten onderdelen, een kapotte schakelaar en het dichtslibben van de pomp tot gevolg hebben. Informatie over ruitensproeierpomp – auto-onderdelen24.nl

Het zelf vaststellen van een defect kan vanwege de locatie van het onderdeel een lastige opgave zijn, omdat hiervoor het wiel en de wielkast in zijn geheel verwijderd moeten worden. Een defecte sproeierpomp wordt meestal vervangen, wat niet een grote uitgave is. Nadat u de nieuwe pomp heeft geplaatst, sluit u deze aan en vult u het reservoir met ruitensproeiervloeistof. Vergeet niet om het systeem te ontluchten, omdat anders de sproeierpomp schade kan oplopen en u weer een nieuwe zult moeten plaatsen.

Foto van Jenny Willson

Jenny Willson

10+ Jaren ervaring als rijschool lerares. In totaal 100en studenten geholpen met het behalen van het theorie examen. Ik help je graag met het behalen van het theorie examen op de website van Snelslagen.nl.

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!