Zoek
Sluit dit zoekvak.

Groene streep op de weg

groene streep op de weg

De opvallende groene streep die je op de Nederlandse wegen ziet, heeft verschillende effecten op het rijgedrag en de verkeersveiligheid. Het begrijpen van de betekenis ervan is essentieel voor bestuurders om zich aan de verkeersregels te houden en draagt bij aan een veiligere rijervaring. 

In dit artikel worden de verschillende functies van de groene streep besproken, zoals het aangeven van maximale snelheid, inhaalmogelijkheden en visuele markeringen, evenals hoe deze bijdragen aan verkeersveiligheid en naleving van regels.

Groene streep op de weg betekenis

Als je je afvraagt: “Wat betekent een groene streep op de weg?” Hier is het antwoord: in Nederland heeft de groene markering op de weg verschillende doelen:

Groene streep op de weg inhalen

  • Wel toegestaan: Inhalen is toegestaan wanneer er een onderbroken lijn op de weg is. 
  • Niet toegestaan: Als er daarentegen een dubbele doorgetrokken streep met een groen vlak is, is inhalen niet toegestaan. 

Deze markeringen zijn van groot belang voor bestuurders om de verkeersveiligheid te waarborgen en zich aan de regels te houden.

Groene streep op de weg snelheid

De groene streep die samen met de onderbroken lijn op de weg verschijnt, geeft aan dat de maximumsnelheid op dat specifieke weggedeelte in Nederland 100 km/u is. 

Deze markering helpt automobilisten om de toegestane snelheid te herkennen, wat bijdraagt aan een veiliger en georganiseerder verkeer. Het vergroot het bewustzijn van de snelheidsbeperking en bevordert de naleving van de snelheidsregels.

Wegmarkeringen

Bij een dubbele doorgetrokken lijn met een groen vlak ertussen is inhalen niet toegestaan.

Visuele markering

Het dient als visuele markering om de indeling van de rijbaan te verduidelijken, vooral handig bij meerdere rijstroken en slecht zicht.

Deze markeringen dragen bij aan de verkeersveiligheid en helpen bestuurders om de verkeersregels beter te begrijpen.

Conclusie groene streep op de weg

De groene markering op de weg heeft meer betekenis dan alleen maar een kleur op het wegdek; het is een essentieel element om de verkeersveiligheid te bevorderen en bestuurders te helpen bij het juist interpreteren en naleven van verkeersregels. 

Door de betekenis en functies van de groene markering op de weg te begrijpen, kunnen bestuurders beter geïnformeerd zijn en bijdragen aan veiliger rijgedrag op Nederlandse wegen.

Picture of Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!