Zoek
Sluit dit zoekvak.

Elektrische step, wat zijn de regels?

De laatste jaren zie je de elektrische step steeds vaker in de straten voorbij rijden. De elektrische step wordt namelijk steeds populairder. De step is licht, snel en makkelijk te vervoeren. Maar wat zijn de regels voor het gebruik van de elektrische step? We gaan ze in dit artikel voor je langs.

De elektrische step behoort tot de bijzondere bromfietsen en mag maximaal 25 kilometer per uur gaan. In Nederland zijn de meeste elektrische steps illegaal. Dat komt doordat de meeste elektrische steps nog niet zijn goedgekeurd. Met een niet goedgekeurde elektrische step mag je niet de weg op. Doe je dit wel riskeer je een boete van de politie. Als jouw elektrische step wel is goedgekeurd moet deze aan een aantal voorwaarden voldoen.

De volgende regels zijn van toepassing bij een goedgekeurde elektrische step:

  • Je bent minimaal 16 jaar
  • Je hebt geen rijbewijs nodig, hoeft geen kenteken aan te vragen en hoeft geen helm op
  • De e-step moet verzekerd zijn voor wettelijke aansprakelijkheid
  • De e-step bevat een sticker van de verzekeraar
  • je moet op het (brom)fietspad rijden, is deze er niet dan moet je op de weg rijden
  • Je moet zoveel mogelijk rechts rijden
  • Je man niet op de stoep rijden

Naast de regels voor het gebruik van de elektrische step zijn er ook regels voor de uitrusting. De e-step moet een stuur, reflectoren, verlichting, voertuigidentificatienummer en een verzekeringsplaatje of -sticker hebben. Heeft jouw elektrische step dit allemaal en voldoe je aan de regels? Dan mag je de weg op. Mits je niet onder invloed bent van alcohol, drugs en sommige medicijnen. Onder invloed kun je minder goed rijden. Daarnaast is het gebruik van elektrische apparaten niet toegestaan. Hieronder vallen onder andere je telefoon en muziekspeler. Sta je stil mag je deze wel vasthouden.

Jenny Willson

Jenny Willson

10+ Jaren ervaring als rijschool lerares. In totaal 100en studenten geholpen met het behalen van het theorie examen. Ik help je graag met het behalen van het theorie examen op de website van Snelslagen.nl.

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!