Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eerste auto verzekeren

Je wilt je eerste auto kopen, dan is het handig om na te denken over hoe je die wilt verzekeren. Zodra je een auto koopt en het op je naam zet, moet je het voertuig minimaal WA verzekeren. Daar spelen diverse factoren een rol, zeker als het je eerste auto is. In dit artikel leggen we je uit hoe je de beste autoverzekering kiest voor jouw situatie, zonder onnodig veel te betalen

Welke autoverzekering voor eerste auto?

Je bent verplicht om een autoverzekering af te sluiten als het voertuig op jouw naam staat. Hierbij heb je de keuze uit 3 verschillende dekkingen.

  • WA verzekering: Dit is de minimale dekking die je kunt afsluiten. Als je een auto ongeluk veroorzaakt, dan betaalt een WA-verzekering voor de schade aan de auto of spullen van degene die je hebt aangereden, maar niet voor jouw eigen auto.
  • WA+ beperkt casco: Deze autoverzekering is iets uitgebreider. Naast de schade aan anderen, dekt deze ook bepaalde schades aan jouw auto, bijvoorbeeld als iemand inbreekt of wanneer er een boom op valt. Maar als je zelf een deuk rijdt, dan betaal je dat zelf.
  • Allrisk volledig casco: Dit is de autoverzekering met de meest uitgebreide dekking. De verzekering betaalt voor bijna alles, zoals schade aan anderen en aan je eigen auto, zelfs als jij de schade zelf hebt veroorzaakt. Je betaalt wel meer premie per maand, maar je bent dan voor bijna alles verzekerd.

In de meeste gevallen is een WA verzekering de goedkoopste optie. Vooral als je een auto rijdt die 10 jaar of ouder is. Wanneer je een autoverzekering neemt met een uitgebreidere dekking afsluit, zoals WA+, betaal je maandelijks meer voor je autoverzekering.

Kijk naar de waarde van je eerste auto

De leeftijd van je auto bepaalt vaak welke autoverzekering het beste bij je past. Het is wel goed om te weten dat niet elke auto even snel daalt in waarde. Kijk daarom altijd even hoeveel je auto nog waard is. Hoe meer je auto waard is, hoe uitgebreider je die wilt verzekeren. Op sites, zoals Autoweek, kun je eenvoudig berekenen hoeveel je auto nog waard is. Heeft je auto dus een waarde hoger dan 10.000 euro? Dan adviseren wij dat je een allrisk dekking neemt.

Eerste auto verzekeren onder 24 jaar?

Ben je jonger dan 24 jaar en wil je je eerst autoverzekering aanvragen? Uit onderzoek van de financiële vergelijkingssite www.geld.nl blijkt dat jongeren onder 24 meer betalen voor hun autoverzekering. “Dat de premie voor jongeren onder 24 hoger is, komt doordat deze groep bestuurders worden gezien door verzekeraars als een risico groep”, zegt Amanda Bulthuis, expert geld en verzekeringen. “Toch kun je ook als jonge bestuurder honderden euro’s per jaar besparen.” De premieverschillen tussen de verschillende verzekeraars zijn groot. Op Geld.nl vergelijk je snel en eenvoudig je autoverzekering. Zo vind je direct de goedkoopste autoverzekering voor jouw voertuig.

Picture of Jenny Willson

Jenny Willson

10+ Jaren ervaring als rijschool lerares. In totaal 100en studenten geholpen met het behalen van het theorie examen. Ik help je graag met het behalen van het theorie examen op de website van Snelslagen.nl.

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!