Zoek
Sluit dit zoekvak.

Afbuigende voorrangsweg

verkeer

Als verkeersdeelnemer is het erg belangrijk om op de hoogte te zijn van de verschillende soorten wegen en de verkeersregels die hier gelden. In dit artikel gaan we dieper in op de afbuigende voorrangsweg en de verkeersborden en regels die hier van toepassing zijn. 

Wat is een afbuigende voorrangsweg?

Een afbuigende voorrangsweg is een speciaal type voorrangsweg. In plaats van dat de wegen rechtdoor lopen, buigen deze schuin af naar links of rechts. Dat je je op een afbuigende voorrangsweg bevindt wordt duidelijk gemaakt door de voorrangsborden. Op de onderborden wordt aangegeven naar welke kant de voorrangsweg afbuigt. 

Dit zijn de belangrijkste verkeersregels op een afbuigende voorrangsweg?

Welke afbuigende voorrangsweg verkeersregels gelden er? Op een afbuigende voorrangsweg geldt de regel dat verkeer op deze weg voorrang heeft ten opzichte van het verkeer op de andere weg. Deze verkeersregel is van toepassing om een soepele doorstroming van het verkeer te bevorderen.

Net als op iedere weg is het belangrijk om op je snelheid te letten bij het naderen van een afbuiging. Let ook goed op mogelijke wegmarkeringen en verkeersborden die de afbuigende voorrangsweg aanduiden.

Ondanks dat het niet verplicht is, raden we toch aan om gebruik te maken van je richtingaanwijzer. Het overige verkeer kan dan beter rekening houden met de situatie. Op een afbuigende voorrangsweg je richting aangeven kan ongelukken voorkomen.

Het is erg belangrijk om je bewust te zijn van deze regels. Zo kun je namelijk bijdragen in de waarborging van de verkeersveiligheid! 

Verkeersborden die een afbuigende voorrangsweg aangeven

Om aan te geven dat er sprake is van een afbuigende voorrangsweg, worden specifieke verkeersborden gebruikt. Een typisch afbuigende voorrangsbord is de omgekeerde rode driehoek (B6). Deze zegt eigenlijk ‘Verleen voorrang aan alle bestuurders op kruisende wegen’. Verkeersbord B1 geeft een voorrangsweg aan en B2 geeft aan wanneer hier niet langer sprake van is.

Overige waarschuwingsborden zijn de B3 en B4. Deze rode driehoeken zijn voorzien van een zwarte streep of pijl die naar links of rechts wijst. Deze borden geven een voorrangskruispunt met een zijweg aan.

Vaak worden bovenstaande verkeersborden voorzien van een onderbord. Hierop wordt aangegeven naar welke kant de voorrangsweg afbuigt. 

Als eigenaar van een voertuig weet je wat het belang is van het kennen van de verkeersregels, de verschillende wegen en het begrijpen van de signalen die verkeersborden geven. Ga je binnenkort afrijden of rijd je nog maar enkele weken in een auto? Dan is het belangrijk om deze regeltjes goed te kennen. Hiermee vermijd ongelukken of boetes!

Picture of Jenny
Jenny

Mijn naam is Jenny en ik schrijf met veel plezier voor Snelslagen.nl! Ik heb jarenlang als rijinstructrice gewerkt en ben nu vooral bezig mensen te helpen hun theorie examens te halen. Hulp nodig? Neem contact op of bekijk één van onze cursussen!

Online theorie oefenen

Onze klanten zijn beter voorbereid op het CBR theorie examen!