Reviews over Rijschool Cosma B.V.

3,2 Anoniem schreef op
In één keer geslaagd, maar dat lag niet persé aan Cosma. Vrijwel elke les te laat, niet 5 minuten maar soms een uur. Vaak geen berichtje wanneer hij vertraging had, in 30 lessen heeft hij zich wel een keer of 5 a 6 verslapen. Daarnaast vind hij het allemaal leuk, tot het moment dat je weerstand toont, en dan krijg je een grote mond want hij heeft gelijk.

Betrouwbaar
Uitleg
Humeur
Geduldig
Prijs / Kwaliteit
4 Anoniem schreef op
Op 31 januari een proefles genomen bij autorijschool Cosma. Het klikte tussen ons, (aardige man met humor) dus lespakket 2 voor de auto afgesloten. Moest in 1x keer en vooraf betaald worden. Was niet mogelijk om in termijnen te betalen. Vervolgens kwam hij vaak te laat (soms wel 1,5 uur), of kon niet doorgaan omdat de auto total loss gereden was, of hij had problemen met zijn dochter waardoor hij 4 dagen niet bereikbaar was, etc. Hierover informeerde hij me nooit van tevoren maar ik moest telkens achter hem aanbellen. Begin maart moest hij vanwege familieperikelen naar Congo afreizen voor 4 á 5 weken. Toen kwamen de corona maatregelen. Zodra deze maatregelen voor rijschoolhouders werden opgeheven heb ik contact met hem gezocht om een nieuwe rijles in te plannen. Hij vond het nog te vroeg. Eind mei zou hij starten en hij zou wel contact met mij opnemen. Afgesproken was dat ik in de tussentijd mijn theorie-examen zou doen en hem een tikkie zou sturen voor terugbetaling. Zit immers in het lespakket inbegrepen. Zo gezegd, zo gedaan maar heb als antwoord gekregen dat zijn internet-bankieren niet werkt. Kortom; een onbetrouwbare rijschool en advies om geen rijlessen bij deze rijschool te nemen. Ik ben tenslotte € 1200 armer op mijn spaarpot en wil dat anderen niet de dupe worden van zo'n onbetrouwbare persoon. **Gedeeltelijk verwijderd in verband met schending voorwaarden**. Dirk
Betrouwbaar
Uitleg
Humeur
Geduldig
Prijs / Kwaliteit
3,6 PhilB schreef op
ik heb ca 1500 euro betaald voor motorrijles en de examens, dit omdat ik vond echt extra lessen nodig te hebben. Dat is een besluit van mijn kant, maar de manier waarop Cosma communiceert, appt, te laat of (onaangekondigd) niet komt, appt en belt tijdens de lessen en omgaat met zijn leerlingen (legt matig uit en is ongeduldig als t niet direct lukt). Ja, grappen maken kan hij ook en er valt met hem te praten...als hij er is. Ik lees vandaag in de Gelderlander over het spoor van ellende dat hij nu heeft achtergelaten en het verbaasd me niet.

Mensen, mocht hij weer opduiken, trap niet in zijn mooie praatjes
Betrouwbaar
Uitleg
Humeur
Geduldig
Prijs / Kwaliteit
2,4 Charlotte schreef op
Hoi allen,

Ik schrijf deze review om jullie te waarschuwen voor deze super onbetrouwbare rijschool.

Op 3 februari j.l. ben ik met Cosma het contract aangegaan om te beginnen met autorijles bij de rijschool. Ik heb het pakket afgesloten van 30 rijlessen, met theorie- en praktijkexamen voor 1.199 euro. Met Cosma sprak ik af, na mijn proefles in september, om meermaals per week lessen te volgen. Ik klikte goed met Cosma en hij kwam over als een hele aardige, grappige man.

Helaas ben ik zwaar ontevreden weggegaan afgelopen maand. Cosma is de laatste tijd zijn afspraken onvoldoende nagekomen.
Na eerder een conflict te hebben gehad hierover, heeft Cosma mij tot driemaal toe laten staan en zei hij de rijles last-minute af (d.w.z. twee uur van te voren tot zelfs tien minuten nadat de rijles al aangevangen had moeten zijn). De eerste twee keer zei hij, naar eigen zeggen af, omdat hij de afspraken vergeten was. De derde keer achtereen dat dit gebeurde bleek zijn auto total loss te zijn gereden.
Ik moet nageven, ter compensatie bood Cosma mij wel een blokuur aan op de zondag, een dag waar hij normaliter geen autorijlessen geeft, maar door andere afspraken heb ik dit aanbod afgeslagen. Omdat ik niet gelijk boos weg wilde rennen hebben Cosma en ik het uitgepraat en heb ik in eerste instantie besloten de rijlessen door te zetten.
Ik bleek echter te goed van vertrouwen, want slechts drie dagen na dit gesprek vergat Cosma voor de VIERDE keer zijn afspraken. Na nog een ruzie nam Cosma mij wel serieus en zijn er wel twee goede rijlessen verreden. De laatste keer dat ik Cosma heb gezien was tijdens mijn vijfde rijles (lees: dit had de negende rijles kunnen zijn), waarbij Cosma wéér een halfuur te laat was, maar die rijles heb ik wel gratis gekregen ter compensatie. Tijdens deze rijles (op 9 maart) vertelde Cosma dat hij een maand naar het buitenland vertrekt doordat hij overspannen is geraakt en er familieomstandigheden spelen. Vanwege de coronacrisis zit Cosma nu voor onbepaalde tijd in het buitenland.

Ik ben mijn vertrouwen in Cosma volledig verloren, dus ik wilde erg graag bij hem weg. Dat bleek niet zomaar te gaan. Volgens hun algemene voorwaarden (die nooit ondertekend zijn of opgestuurd) kan je het contract niet ontbinden vanwege "een korting." Dit is tegen de wet, aangezien in het Burgerlijk Wetboek staat dat je als consument altijd het contract mag ontbinden en dan je geld dient terug te krijgen. Ik heb twee juristen in de arm genomen om een aangetekende brief te versturen. Daaruit bleek dat Cosma zijn adres waarop zijn rijschool staat ingeschreven heeft opgezegd en dus nu onvindbaar is. Ik ben mijn geld vermoedelijk kwijt aan deze schoft, dus ik waarschuw jullie allen, neem de slechte reviews in acht en ga NOOIT met deze man in zee!
Betrouwbaar
Uitleg
Humeur
Geduldig
Prijs / Kwaliteit
4,4 Anoniem schreef op
Cosma is grappig en informeel en de rijlessen zijn goedkoop maar de onderwijs is hartstike slecht omdat Cosma altijd aan het telefoneeren of appen is. Ook is hij bijna altijd te laat en komt ok eens helemaal niet. In het einde zal het goodkooper zijn naar een duurdere rijschool te gaan maar professioneele lessen te krijgen dan de grappige maar ontoereikende onderwijs van Cosma te krijgen.
Betrouwbaar
Uitleg
Humeur
Geduldig
Prijs / Kwaliteit
next

Beoordeel Rijschool Cosma B.V.

Type- & status van de lessen
Beoordeling
Jouw gegevens

Slagingspercentages Rijschool Cosma B.V.

Examencentrum Nijmegen (Auto)

Aantal examens: 7
In één keer geslaagd: ± 67 %
Geslaagd bij herexamen: ± 75 %
Bijgewerkt op: 01-10-2021
Bron: CBR Rijschoolgegevens
 

Examencentrum Nijmegen (Bromfiets)

Aantal examens: 4
In één keer geslaagd: ± 50 %
Geslaagd bij herexamen: ± 100 %
Bijgewerkt op: 01-10-2021
Bron: CBR Rijschoolgegevens
 

Examencentrum Arnhem (Motor voertuigbeheersing)

Aantal examens: 4
In één keer geslaagd: ± 100 %
Geslaagd bij herexamen: ± 0 %
Bijgewerkt op: 01-10-2021
Bron: CBR Rijschoolgegevens
 

Examencentrum Nijmegen (Auto + aanhanger)

Aantal examens: 1
In één keer geslaagd: ± 100 %
Geslaagd bij herexamen: ± 0 %
Bijgewerkt op: 01-10-2021
Bron: CBR Rijschoolgegevens
 

Examencentrum Den Bosch (Motor voertuigbeheersing)

Aantal examens: 3
In één keer geslaagd: ± 100 %
Geslaagd bij herexamen: ± 0 %
Bijgewerkt op: 01-10-2021
Bron: CBR Rijschoolgegevens
 

Examencentrum Nijmegen (Motor verkeersdeelname)

Aantal examens: 12
In één keer geslaagd: ± 73 %
Geslaagd bij herexamen: ± 100 %
Bijgewerkt op: 01-10-2021
Bron: CBR Rijschoolgegevens
 

Wat is het gemiddelde CBR slagingspercentage in Nederland?

Het gemiddelde CBR slagingspercentage ligt op 50%. Dit betekent dat ongeveer 50% van alle leerlingen in 1 keer slaagt voor het praktijkexamen. Het CBR houdt van elke rijschool bij wat de slagingspercentages zijn.

Slaag ik sneller bij een rijschool met een hoog CBR slagingspercentage?

Nee, je slaagkans bij een rijschool hangt af van meerdere factoren: het aantal rijlessen dat je volgt, de rij-instructeur en de kwaliteit van de rijles. Sommige rijscholen nemen geen risico en laten je pas afrijden wanneer ze er zeker van zijn dat je slaagt. Dit is niet direct verkeerd, maar het risico kan zijn dat je onnodig veel rijlessen volgt.

Hoe selecteer ik dan een goede rijschool?

Het halen van je rijbewijs kost veel tijd en geld. Zorg er dus voor dat je een goede rijschool kiest en neem de tijd om je te verdiepen in het aanbod van rijscholen. Vergelijk rijscholen in je omgeving door de CBR slagingspercentages te vergelijken. Lees wat anderen vinden van de rijschool door reviews te lezen. Maar vraag ook eens aan bekenden bij welke rijschool zij hebben gelest en wat ze ervan vonden. Daarnaast bieden sommige rijscholen een gratis proefles aan. Hiermee kun je kijken of deze rijschool bij je past en of je een klik hebt met de instructeur.

Wat doet het CBR eigenlijk?

CBR staat voor Centraal Bureau voor Rijvaardigheden. Het CBR beoordeelt de rijgeschiktheid van bestuurders van auto's, motoren, bromfietsen, vrachtwagens en bussen. Dit doen ze onderandere door theorie en praktijkexamens af te nemen. Je volgt rijlessen bij een rijschool, maar het examen doe je altijd bij het CBR.