Hoofdstuk 18 Verlichting en slecht weer

Bij Snelslagen.nl kun je gratis bromfiets theorie leren voor het rijbewijs AM!

Verlichting

Vooral met slecht weer is het belangrijk goedwerkende verlichting te hebben.
In dit deel lees je meer over de verlichting die je als bestuurder moet voeren. Daarnaast vind je enkele overige verplichtingen die ook gelden. Om goed zichtbaar te zijn, is het belangrijk dat je snor- bromfiets voorzien is van goed werkende verlichting. Het meest veilige is om altijd met dimlicht te rijden, dit is echter niet verplicht.

Dimlicht

Dimlicht
Het dimlicht is het meest gebruikte licht bij een snor- bromfiets. Het wordt ook weleens de normale verlichting genoemd. Het is verplicht dimlicht aan te hebben als het schemert of als het donker is. Ook overdag als het zicht slecht is, bijvoorbeeld door weersomstandigheden, moet je de dimlichten aan doen. Het is aan te raden om altijd je dimlicht aan te hebben staan, aangezien je hier meer mee opvalt.

Groot licht

Groot licht
Groot licht gebruik je als je met dimlicht niet voldoende zicht hebt. Dit licht is erg fel en herkenbaar door het blauwe lampje in je dashboard dat gaat branden als je het groot licht aan zet. Let er wel op dat je de andere weggebruikers of tegenliggers niet hindert met groot licht. Een groot licht is niet verplicht op een bromfiets. Alleen een wit of geel dimlicht is verplicht. Het gebruik van groot licht is verboden:
 • Overdag;
 • Als je op korte afstand een voertuig volgt;
 • Als je een tegenligger tegenkomt.

Rijden met slecht weer

Als het weer slecht is, door bijvoorbeeld regen of sneeuw, moet je extra alert zijn. Het is belangrijk dat je voldoende afstand houdt met je voorganger en je een veilige snelheid aanhoudt. In dit deel lees je meer over de verschillende weersomstandigheden waar je als bestuurder in terecht kunt komen.

Regen

Als het regent, zijn er een aantal punten waar je op moet letten:
 • Het soort wegdek, klinkers en/of zogenaamde Kinderkopjes kunnen erg glad zijn bij regenval;
 • Na een droge periode kunnen rubber en olieresten naar de oppervlakte van het wegdek drijven. Hierdoor kan het extra glad zijn;
 • Als het regent, heb je altijd het dimlicht aanstaan.

Remmen bij slecht weer

Bij slecht weer moet je met een snor- bromfiets voorzichtiger remmen. Vaak is het wegdek door regen, sneeuw of ijs gladder dan normaal, waardoor je in de slip kunt raken.

Mist

Bij mist is het zicht vaak een stuk minder.
Mist is een wolk van hele fijne waterdruppeltjes. Als er mist is, moet je altijd alert zijn dat dit effect heeft op het zicht tijdens het rijden. Andere bestuurders kan je soms door de mist niet zien aankomen. Zorg dus altijd dat je de verlichting aan hebt en let goed op andere bestuurders.

Sneeuw en ijzel

Bij sneeuw en ijzel moet je extra voorzichtig zijn. Het wegdek kan erg glad zijn. Zelfs met een lage snelheid kan het gebeuren dat de auto begint te glijden. Neem daarom geen enkel risico. Bij sneeuw en ijzel let je extra goed op de volgende punten:
 • Pas je snelheid aan;
 • Verkeerlichten, kruispunten of rotondes voorzichtig benaderen;
 • Rem ruim op tijd en niet te hard;
 • Neem bochten voorzichtig en sorteer rustig voor;
 • Let op bij voorrang nemen, andere bestuurders kunnen doorglijden.

Doorglijden

Als er bijvoorbeeld nog niet is gestrooid, kan het wegdek erg glad zijn. In dit geval is de kans op doorglijden extra groot. Het kan voorkomen dat je bij het benaderen van het Verkeersbord B6 of het Verkeersbord B7 wilt stoppen. Alleen op het moment dat je begint te remmen verliezen de banden grip op het wegdek. Je remt bijna niet af en komt daardoor niet op tijd stil te staan voor bijvoorbeeld een kruispunt. Dit noemen ze doorglijden. Begin daarom bij sneeuw of ijzel altijd op tijd met remmen en rem niet te hard. Als je op een voorrangsweg rijdt en je ziet een andere bestuurder naderen, pas dan ook je snelheid aan. Het is namelijk mogelijk dat de andere bestuurder ook door kan glijden.

Snelheid bij slecht weer

Adviessnelheden en maximumsnelheden gelden alleen voor goede weersomstandigheden. Bij slecht weer neem je geen enkel risico en houd je altijd een veilige snelheid aan. Liever te langzaam dan te snel. Ook de snelheden aangegeven op elektronische borden kunnen nog steeds te snel zijn. Probeer altijd goed in te schatten wat de toestand van het wegdek is en pas je snelheid daarop aan.

Ga door naar het volgende hoofdstuk Pech en ongevallen >

Test je kennis over Verlichting en slecht weer

Auto- motor- en bromfiets-theorie cursus

Online theorie cursus

Via Snelslagen.nl koop je het complete
online theoriepakket inclusief alle theorie examens al voor € 24,99

Ontdek meer >