Hoofdstuk 23 Aanhangwagen

Bij Snelslagen.nl kun je gratis auto theorie leren voor het rijbewijs B!

Aanhangwagen of imperiaal

Aanhangwagen met een enkele as.
Soms heb je in een auto niet genoeg ruimte om lading te vervoeren. Je kunt in dit geval gebruik maken van een aanhangwagen of een imperiaal. Een imperiaal is vooral handig, als je grote spullen op het dak van de auto wilt vervoeren. Let wel op dat deze spullen niet te zwaar zijn. Zorg er ook altijd voor dat de lading goed is bevestigd. Het mag namelijk niet los raken of gaan schuiven. Bij gebruik van een aanhangwagen of een imperiaal, moet je goed in de gaten houden dat je niet boven de maximale afmetingen komt. Caravans of opleggers zijn overigens ook aanhangwagens. Verkeersbord C10 geeft aan dat het niet toegestaan is om daar met aanhangwagen in te rijden. Let dus goed op als je met een aanhangwagen rijdt.

Afmetingen

Een personenauto en een aanhangwagen mogen samen niet langer zijn dan 18 meter (waarbij de auto maximaal 12 meter lang mag zijn) en, inclusief de lading, niet breder zijn dan 2,55 meter. De lading mag nooit meer dan 20 centimeter buiten elke zijkant van de auto uitsteken. Boven de 10 centimeter ben je verplicht om de lading te markeren. Op onverharde wegen mag de totale breedte niet meer zijn dan 2,20 meter. De lading mag aan de voorkant van de auto of aanhangwagen niet uitsteken. Aan de achterkant mag dat niet meer dan 1 meter zijn. De lading mag nooit meer dan 5 meter achter de achterste as van het voertuig uitsteken.

Ondeelbare lading

Een vrachtwagen met ondeelbare lading.
Een ondeelbare lading is een lading die je niet kleiner kunt maken. Boodschappen kun je bijvoorbeeld verdelen, een lange houten plank niet. De houten plank is een voorbeeld van ondeelbare lading. Voor ondeelbare lading gelden enkele uitzonderingen en regels:
 • De lading mag wel aan de voorkant van de auto uitsteken. Niet meer dan 3,5 meter voor het hart van het stuurwiel van de auto.
Als de ondeelbare lading in de breedte niet te delen is, zijn hier ook uitzonderingen en regels voor:
 • De totale breedte van de aanhangwagen inclusief lading mag niet meer zijn dan 3 meter;
 • Voor een personenauto blijft de regel dat de lading niet meer dan 20 centimeter aan beide kanten mag uitsteken.

Regelgeving markeringsbord

Markeringsbord.
De regels omtrent een markeringsbord bij naar buiten stekende lading uit een voertuig zijn als volgt:
 • Ondeelbare lading die aan de voorkant uitsteekt moet voorzien zijn van een rood-wit gestreept markeringsbord;
 • Ondeelbare lading die aan de achterkant meer dan 1 meter uitsteekt, moet voorzien zijn van een rood-wit gestreept markeringsbord;
 • Het markeringsbord moet een afmeting hebben van tenminste 42 bij 42 centimeter;
 • In het donker moet het markeringsbord aan de voorzijde van de lading voorzien zijn van een wit licht en aan de achterzijde van de lading met een rood licht. Een markeringsbord aan de zijkant van een voertuig moet in het donker zowel aan de voorkant (wit licht) als aan de achterkant (rood licht) voorzien zijn van licht;
 • Ondeelbare lading die meer dan 10 centimeter aan de zijkant uitsteekt, moet voorzien zijn van een markeringsbord.
 • Markeringsborden moeten dwars op de lading bevestigd worden op een minimale hoogte van 35 en een maximale hoogte van 170 centimeter;
 • Markeringsborden moeten voor het overige verkeer goed zichtbaar zijn.

Losbreekreminrichting of hulpkoppeling

Als de aanhangwagen losraakt van het trekkende voertuig, zorgt de losbreekreminrichting dat de rem van de aanhangwagen in werking treedt. Een hulpkoppeling is meestal een staaldraad die je kunt bevestigen aan de trekhaak. Als de koppeling losbreekt, zorgt de hulpkoppeling ervoor dat je niet direct de aanhangwagen verliest. Het is voor aanhangwagens niet toegestaan om zowel een losbreekreminrichting als een hulpkoppeling te hebben. Meerassige aanhangwagens met een toegestane maximummassa van 750 kilo, mogen voorzien zijn van een hulpkoppeling of een losbreekreminrichting. Zwaardere aanhangwagens moeten verplicht uitgerust zijn met een losbreekreminrichting. Middenasaanhangwagens met een toegestane maximummassa van maximaal 1.500 kilo, hoeven niet verplicht uitgerust te zijn met een losbreekreminrichting. Een hulpkoppeling mag ook.

Kentekenverplichting 

Aanhangwagens met een toegestane maximummassa van maximaal 750 kilo, moeten zijn voorzien van een witte kentekenplaat met het kenteken (letters en cijfers) in het zwart. Dit kenteken moet hetzelfde zijn als het kenteken van het trekkende voertuig. Aanhangwagens met een toegestane massa van meer dan 750 kilo, moeten een eigen kentekenbewijs hebben. Deze aanhangwagens hebben dan ook een eigen gele kentekenplaat.

Welk rijbewijs heb ik nodig om met een aanhanger, oplegger of caravan achter mijn auto te rijden?

Als je aanhangers of caravans wilt voortbewegen waarbij (1) de toegestane maximale massa meer dan 750 kilogram is of waarbij (2) het totale gewicht (auto + aanhanger/caravan) meer is dan 3500 kg is, moet je een rijbewijs E achter B hebben. Stel: een aanhanger heeft een maximaal toegestane massa van 750 kilo. Als de aanhanger leeg 150 kilo weegt, dan mag er nog 600 kilogram aan lading bij (laadvermogen). Het gaat in dit geval dus niet om het daadwerkelijke gewicht. Je mag dus wel een aanhanger of caravan trekken met een toegestane maximum massa van meer dan 750 kilogram, zolang het totale gewicht van de auto en de aanhanger of caravan maar niet meer is dan 3500 kilo. Als dat het geval is, heb je dus het BE rijbewijs nodig. Heb je rijbewijs BE? Dan mag je met een auto:
 • een aanhanger trekken van maximaal 3.500 kilo (lege gewicht + laadvermogen);
 • onder bepaalde voorwaarden een aanhanger of oplegger trekken van meer dan 3.500 kg (lege gewicht + laadvermogen):
  1. de toegestane maximumlast onder de koppeling van de oplegger of middenas-aanhangwagen niet meer bedraagt dan het verschil tussen de toegestane maximum massa van het trekkend voertuig en de massa in rijklare toestand van het trekkend voertuig en
  2. de toegestane maximum aslast dan wel de som van de toegestane maximum aslasten van de oplegger of middenasaanhangwagen niet meer bedraagt dan 3500 kg. Bij een overschrijding is rijbewijscategorie C1E noodzakelijk
Let op: De regels voor rijbewijs BE zijn op 19 januari 2013 veranderd. Heb je het rijbewijs BE gehaald voor 19 januari 2013? Dan gelden voor jou andere regels. Je mag iedere aanhanger of oplegger gebruiken. Er is geen grens aan het lege gewicht + laadvermogen. Let wel op dat jouw trekhaak het gewicht aan kan. Dit heet de maximale trekhaaklast. Die moet groter zijn dan wat de aanhanger met lading samen wegen. De maximale trekhaaklast staat vermeld in het kentekenbewijs of instructieboekje van de auto.

Technische verplichtingen aanhangwagen

Dubbelassige aanhanger.
Een aanhangwagen moet aan veel technische eisen voldoen, om ermee in het verkeer deel te nemen. Een aanhangwagen moet voorzien zijn van:
 • Twee witte reflectoren aan de voorzijde;
 • Twee witte stadslichten aan de voorzijde als de aanhangwagen breder is dan 1,6 meter;
 • Oranje reflectoren aan de zijkant, deze mogen niet driehoekig zijn;
 • Luchtbanden waarvan de profieldiepte minimaal 1,6 mm bedraagt;
 • Rode of oranje richtingaanwijzers aan de achterzijde;
 • Twee rode achterlichten aan de achterzijde;
 • Twee rode remlichten aan de achterzijde;
 • Eén of twee rode mistachterlichten aan de achterzijde;
 • Twee rode lengtedriehoeken aan de achterzijde;
 • Witte kentekenplaatverlichting;
 • Een leesbare en goedgekeurde kentekenplaat;
 • Als een aanhangwagen langer is dan 6 meter en/of breder is dan 2,1 meter, zijn extra markeringslichten verplicht.

Ga door naar het volgende hoofdstuk Milieu en geluid >

Test je kennis over Aanhangwagen

Auto- motor- en bromfiets-theorie cursus

Online theorie cursus

Via Snelslagen.nl koop je het complete
online theoriepakket inclusief alle theorie examens al voor € 24,99

Ontdek meer >