Hoofdstuk 17 Parkeren, stilstaan en stoppen

Bij Snelslagen.nl kun je gratis auto theorie leren voor het rijbewijs B!

Parkeren, stilstaan en stoppen

Let bij het parkeren goed op, dat je ander verkeer niet hindert.
In dit deel lees je meer over de regels welke betrekking hebben op parkeren, stilstaan of stoppen in het verkeer.

Stoppen

Stoppen is je voertuig laten stilstaan, omdat de verkeerssituatie daarom vraagt. Een voorbeeld is het Verkeersbord B7, hier ben je verplicht te stoppen voordat je je weg vervolgt.

Stilstaan

Stilstaan doe je altijd vrijwillig. Onder stilstaan van je voertuig valt het direct in of uit laten stappen van passagiers, of het onmiddellijk laden of lossen van goederen. Het Verkeersbord E2 geeft aan dat je daar niet mag stilstaan. Alle andere situaties waarbij je vrijwillig stilstaat, vallen onder parkeren. Als je bijvoorbeeld in een file staat, is dat niet vrijwillig dus geen parkeren of stilstaan.

Parkeren

Parkeren is het langer laten stilstaan van een voertuig. Direct passagiers in of uit laten stappen, of het onmiddelijk laden of lossen van goederen is geen parkeren, maar stilstaan. Het Verkeersbord E1 geeft aan dat je daar niet mag parkeren.

Waar je mag stilstaan/parkeren

In principe mag je alleen stilstaan of parkeren op de daarvoor bestemde plaatsen. Voorbeelden hiervan zijn parkeerplaatsen en of parkeerstroken, maar vaak ook aan de rechter- of linkerkant van de rijbaan.

Verboden stil te staan en/of te parkeren

Parkeren bij een bushalte is niet toegestaan!
Er zijn verschillende situaties waar je niet mag stilstaan en/of parkeren. Het Verkeersbord E1 geeft aan dat je op die plek niet mag parkeren en het Verkeersbord E2 geeft aan dat je daar niet mag stilstaan (dus ook niet mag parkeren). Een andere manier om aan te geven dat je ergens niet mag parkeren en/of stilstaan, is met een gele (onderbroken) streep. Langs een gele doorgetrokken streep mag je niet stilstaan. Bij een gele onderbroken streep mag je niet parkeren. Het stilstaan om te laden of te lossen of onmiddellijk in/uit laten stappen van passagiers mag wel. Er zijn nog enkele situaties waar het niet is toegestaan om te parkeren/stilstaan:
  • Kruispunten: binnen 5 meter van een hoek van de straat/kruispunt, mag je niet parkeren. De reden hiervan is dat het verkeer anders geen overzicht meer heeft;
  • In een tunnel. In de berm, onder een viaduct mag wel;
  • Bij een bushalte en 12 meter voor of na een bushalte. Een bushalte herken je aan Verkeersbord L3;
  • Inrit/uitrit: je mag niet voor een inrit of uitrit parkeren;
  • Erven: binnen erven mag je alleen parkeren op de parkeerplaatsen die aangegeven zijn met een P. Natuurlijk is het altijd toegestaan om te parkeren op je eigen terrein;
  • Zebrapad: op of binnen 5 meter afstand van een zebrapad/oversteekplaats mag je niet stilstaan of parkeren;
  • Voorrangswegen buiten de bebouwde kom: op een voorrangsweg buiten de bebouwde kom mag je niet parkeren op de rijbaan.

Filerijden

File
Soms kan het voorkomen dat er door drukte, Wegwerkzaamheden of een ongeval file ontstaat. Het is dan belangrijk dat ook hier de veiligheid weer voorop staat. Als je ziet dat er een file ontstaat voor je, doe dan de alarmlichten aan van je voertuig en rem af. Als je ziet dat de voertuigen achter je de alarmlichten ook hebben aangedaan, zet je die van jou uit. Zorg er altijd voor dat je voldoende afstand houdt met je voorligger. Let daarnaast op eventuele motorrijders. Het is namelijk niet verboden voor motorrijders om tijdens een file tussen de auto's door te rijden. Soms sta je helemaal stil en ziet het ernaar uit dat je op korte termijn niet zult gaan rijden. Zet dan je motor af en luister op de radio naar het filenieuws.

Ga door naar het volgende hoofdstuk Handelingen als bestuurder >

Test je kennis over Parkeren, stilstaan en stoppen

Auto- motor- en bromfiets-theorie cursus

Online theorie cursus

Via Snelslagen.nl koop je het complete
online theoriepakket inclusief alle theorie examens al voor € 24,99

Ontdek meer >