Smartphone in houder bedienen toegestaan tijdens rijden

Het is toegestaan voor autobestuurders om tijdens het rijden de smartphone te bedienen, zolang deze in de houder zit. Dat is de uitkomst van een uitspraak van het gerechtshof in Leeuwarden op woensdag. Een bestuurder in Sneek had een boete van 239 euro gekregen voor het bedienen van zijn smartphone in de houder tijdens het rijden. Hij vocht dit succesvol aan, naar het nu blijkt.

Het gerechtshof gaf aan dat de regelgever (overheid) "er bewust voor gekozen heeft slechts het vasthouden van een telefoon te verbieden." Volgens de huidige wetgeving is een dergelijke boete dus niet acceptabel, wat leidde tot het seponeren ervan. In artikel 61A van het Reglement Verkeersregels en Verkeerstekens (RVV) valt te lezen: "Het is degene die een motorvoertuig, bromfiets, snorfiets of gehandicaptenvoertuig dat is uitgerust met een motor bestuurt verboden tijdens het rijden een mobiele telefoon vast te houden." Daar valt het bedienen van een smartphone die niet wordt vastgehouden dus niet onder, zo oordeelt het hof.

Het gerechtshof verwees mensen die een verbod willen op het aanraken van smartphones tijdens het rijden, dus ook in een houder, naar de regelgever. De wet zal eerst aangepast moeten worden, alvorens hier boetes voor mogen worden uitgedeeld. Snelslagen.nl adviseert een ieder om geen gebruik te maken van de smartphone tijdens het rijden, vanwege de vertraagde reactiesnelheid. Wat de effecten zijn van je reactiesnelheid op de stopafstand? Check het in het online autotheorie boek op Snelslagen.nl of in de paperback uitgave van het autotheorie boek.