Experiment met online aanvragen rijbewijs van start per maart 2018

Er komt een experiment met het online aanvragen van je rijbewijs vanaf maart 2018. Dat heeft het ministerie van Infrastructuur en Milieu besloten. Tot op heden moest je deze aanvraag persoonlijke doen na het behalen van je theorie examen en praktijkexamen of bij het vernieuwen van je rijbewijs. In maximaal dertig gemeenten is dit straks tijdens het experiment niet meer nodig.

Afgelopen vrijdag stemde het kabinet in met een voorstel van minister Melanie Schultz van Haegen. De doorvoering moet uiteindelijk leiden tot een betere dienstverlening vanuit de overheid. "Bedrijven en burgers zouden zaken die ze met de overheid doen, zoals het aanvragen van een rijbewijs, digitaal moeten kunnen afhandelen."


Nu moet een aanvrager zowel tijdens de aanvraag, als tijdens het ophalen van het rijbewijs zich melden op het gemeentehuis en daarbij is ook steevast een identiteitsbewijs nodig. Tijdens het experiment kan alles online geregeld worden. Het aanvragen kan nadat een pasfoto door een erkende fotograaf is opgestuurd naar en goedgekeurd door de RDW. Ook kan je deze instantie de rijbewijzen straks laten afleveren bij jou thuis.


Het experiment wordt in maximaal dertig gemeenten gehouden, waaronder, Amsterdam, Utrecht, Rotterdam, Arnhem, Eindhoven en Den Bosch. De verwachting is dat de proef in maart 2018 van start kan gaan.


Auto theorie examen oefenen

Motor theorie examen oefenen

Scooter theorie examen oefenen