CBR wil bewegende beelden gebruiken bij reactievragen autotheorie examen

Het CBR is momenteel de mogelijkheden aan het verkennen om het onderdeel reactievragen in het autotheorie examen aan te passen. Op de Lesauto Testdag ging Harold Bekhuis, manager divisie Theorie bij het CBR, hier uitgebreid op in. "We hebben regelmatig discussies over vragen met deskundigen en dat is niet goed. Om deze discussies te voorkomen is de normering heel laag gelegd."

Nu is het zo dat de kandidaat 25 reactievragen krijgt en er hiervan slechts 13 goed hoeft te hebben. Als gevolg slaagt 97 procent van de kandidaten voor dit onderdeel. "De vraag is: hoe goed is een examen als vrijwel iedereen ervoor slaagt? Je wilt dat kandidaten de gevaren goed herkennen in het verkeer. Rijschoolhouders kunnen deze gevaren goed bijbrengen, maar wij moeten ze goed kunnen testen," aldus Bekhuis.


Om de kwaliteit van de reactievragen te verhogen, wil het CBR bewegende beelden gaan gebruiken. Bekhuis: "We weten uit de literatuur dat het gebruik van bewegende beelden dé manier is om gevaarherkenning te toetsen. Vroeger kon dat nog niet, maar nu onze systemen zijn doorontwikkeld, wordt het tijd om dit onderdeel op te pakken. Dit doen we samen met de branche en uitgevers. Voordat we zover zijn, overleggen we met een externe adviesgroep over wat er allemaal mogelijk is. We kijken daarbij ook naar het buitenland: wat werkt wel en wat juist niet?"


Volgens de CBR manager zullen de bewegende beelden nog niet in 2018 in het theorie examen verschijnen, maar wel snel daarna. Eerst zullen er gesprekken plaatsvinden met adviesraden en ook zullen de vragen getest worden in het echte examen, waarbij het resultaat nog niet mee zal tellen. "Voordat een nieuwe vraag definitief in het examen verwerkt wordt, willen we weten hoe goed die vraag is. Zo kun je bij een meerkeuzevraag een antwoord hebben die nooit wordt gekozen. Dan is er iets mis met dat antwoord. Om dat te kunnen weten gaan we deze in het echte examen testen. We tellen deze testvragen niet mee. De kandidaat weet ook niet waar in het examens de testvraag zit."


Autotheorie examen oefenen

Om te oefenen voor het autotheorie examen, biedt Snelslagen.nl een online theoriecursus. In deze digitale leeromgeving kan je het uitgebreide autoboek lezen met 25 hoofdstukken over de verkeersregels met betrekking tot het autoverkeer. Daarnaast kan je veel auto theorie examens oefenen, om je zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de echte test bij het CBR. Deze examens bestaan zowel uit de 25 reactievragen, als 30 theorievragen en 10 inzichtvragen, net als het CBR examen. Bovendien kan je, net als bij de echte test, bladeren door de vragen en deze markeren.